Vesti
Društvo

ERP: Ne postoje zakonski razlozi za zabranu ulaska Đokovića na Kosovo

Eparhija raško – prizrenska saopštila je da je duboko ožalošćena tvitom kosovskog ministra kulture i sporta Hajrula Čekua da nije zakonski moguć dolazak na Кosovo najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću jer nije primio vakcinu protiv kovida, iako ta zakonska obaveza, kako su naveli, nije na snazi već više od godinu dana.

ERP: Ne postoje zakonski razlozi za zabranu ulaska Đokovića na Kosovo
Novak Đoković (Foto MN press)

Novak Đoković kazao je u intervjuu za Korijere de la Sera da sa suprugom Jelenom želi da se vrati na Kosovo i ovde krsti svoju decu.

"Pitamo se kakve šanse za mir i razumevanje na Кosovu i Metohiji šalje jedan zvaničnik kosovske vlade i to ministar za kulturu i sport kada neprimerenim komentarom na drustvenim mrežama pogrešno interpretira izjavu Novaka Đokovića koji je u svom intervjuu za Кoriere dela Sera rekao: `Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Кosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere`, a sve u kontekstu njegove javno izražene želje da svoju decu krsti na Кosovu i Metohiji", naveli su iz Eparhije i dodali.

"Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska g. Đokovića koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci", napominju.

Ističu da je važno napomenuti da nosioci poruke mira, kakvi su Patrijarh Porfirije i Novak Đoković, samo doprinose suživotu Albanaca, Srba i drugih naroda noseći blagoslov za sve one koji ovde žive.

Podsetimo, kosovski ministar kulture Hajrula Čeku je na vest Kohe da srpski teniser Novak Đoković svoju decu želi da krsti na Kosovu, napisao "Nema vakcine, nema ulaska".Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023