Vesti
Društvo

Ekonomska škola obeležila 61. rođendan i promovisala časopis

Ekonomsko-trgovinska škola obeležila je 61. rođendan. Osnovana je 1961. godine, a od 1999. godine, odnosno nakon ratnih sukoba, je svoje ’utočište’ pronašla u Osnovnoj školi "Milatin Mitic" u Lapljem selu. Pre par meseci je dobila svoje prostorije u okviru Srednjoškolskog centra.
Ekonomska škola obeležila 61. rođendan i promovisala časopis
Proslava 61. rođendana Ekonomske škole, i promocija časopisa 'Ekonomist'(Foto Kim)

Nakon ratnih sukoba, Ekonomsko-trgovinska škola je, kao i ostale srednje škole iz Prištine, bila primorana da napusti svoje sedište. Preseljena je u Laplje Selo gde radi pune 22 godine.

Ekonomsko-trgovinska škola je nakon dugogodišnjeg podstanarskog života u martu dobila nove prostorije u Srednjoškolskom centru, a učenici mnogo bolje uslove za dalje obrazovanje.

"Svoj 61. rođendan proslavljamo u Srednjoškolksom centru, u jednom modernom izdanju koje je uređeno po svim standardima savremenog školstva. Naša škola broji 211 učenika, tri obrazovna profila. Ekonomski tehničar, finansijski i pravno-poslovni. Imamo 16 odeljenja, 12 u matičnoj školi u Lapljem selu i četiri u izdvojenom odeljenju u Plemetini", navela je direktorica ove škole Dragica Mitić.

Tokom obeležavanja rođendana promovisan je i časopis "Ekonomist" koji će ubuduće izlaziti jednom godišnje.

"Biće i kulturnoumetnički program učenika, a uveče zajedno sa maturantima proslavljamo dan škole uz svečanu večeru. Na današnjem događaju uključeno je oko 30 dece", zaključila je Mitićeva.

U školi koja glasi za jednu od najtežih ima više stručnih predmeta. Svake godine interesovanje za upis je veliko.

"Upisao sam ovu školu zato što volim prava, i voleo bih da nastavim sa tim u daljoj budućnosti. Nisam baš za ekonomski fakultet, ali svakako planiram nešto u toj grani. Moja drugarica Teodora i ja smo bili na takmičenju iz retorike i besedništva, pa smo pripremili svoje besede. Naravno biće dosta muzike, recitala i kulturnog programa", rekao je Milutin Slavić.

"Odlučila sam se baš za ovaj smer jer me isključivo zanimaju politika i prava, ali ipak malo više politika. Na današnjem obeležavanju dana škole vodiću program, čitaću svoj rad iz časopisa i otpevaću par pesama. Časopis smo pisali svi, profesori, učenici, kao i administrativni radnici, a finansirala je Opština Gračanica", kazala je učenica ekonomsko trgovinske škole Emilija Đokić.

U programu manifestacije, pored ovdašnjih učenika, učestvuju i talentovani učenici Muzičke škole, kazala je profesorica Srpskog jezika Ivana Arsić.

"To su učenici koji idu i u našu i Muzičku školu, uporedno idu u obe. Nama je lakše da radimo sa takvim učenicima jer su oni već uvežbani. Mi smo ovde srednja stručna škola, pa nismo toliko stručni za muziku i pevanje. Zahvaljujemo muzičkoj školi koja radi sa našim učenicima, jer tako možemo svi skupa da napravimo jedan program", kazala je Arsićeva.

Učenica Teodora Mitić i Milutin Slavić su učestvovali na takmičenju iz retorike i besedništva, a osvojili su treće i šesto mesto.

"Profesorica Jasmina Kovačevic je radila sa njima, profesori iz srpskog jezika, moja malenkost i moje koleginice Jelena i Aleksandra. Pomažemo kada je u pitanju akcenat, dikcija, stav, ponašanje na sceni, svi pomažemo profesorici Jasmini. U zavisnosti i od učenika koliko trema može da utiče na njihovo izlaganje. Presudno je poznavati dobro tekst, učenik mora da bude spreman da to iznese", zaključila je profesorica srpskog jezika Ivana Arsić.

Prelaskom u Srednjoškolski centar, ekonomsko-trgovinska škola je dobila dva informatička kabineta. Budući da se radi o stručnoj školi, primena savremene tehnologije im je bila preko potrebna.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023