Vesti
Društvo

"Ekonomska saradnja je put ka pomirenju Kosova i Srbije"

Dijalog nema alternativu i on je glavni mehanizam za rešavanje problema između Beograda i Prištine, kaže za RTV Kim, pred nastavak pregovora u Briselu, bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Safet Grdžaliju (Foto Kim)

Grdžaliju pozdravlja ideju da se u okivru nastavka dijaloga razmatra pitanje ekonomije, ističući da ekonomska saradnja može da bude mehanizam približavanja Kosova i Srbije, ali i izgradnje budućnosti i pomirenja.

„Sa Srbijom će uvek biti dijaloga i potrebe da se vodi dijalog. Što pre se shvati značaj dijaloga, puno problema će se rešiti i u tom kontekstu meni je drago da će se pričati o ekonomskoj saradnji“.

Iako smatra da ima mnogo otvorenih pitanja po pitanju ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, Grdžaliju smatra da posebnu pažnju treba posvetiti tome kako eliminisati trgovinske barijere, rešiti probleme oko dokumenta, te omogućavati slobodu kretanja roba, usluga i ljudi.

„Kroz eliminisanje postojećih barijera povećavamo atraktivnost za investitore koji će ulagati, ne samo u Srbiju, na Kosovo, nego u celom regionu. Tako da ja jednostavno podržavam ovaj dijalog. Mislim da nije bilo razloga da bude ta pauza, ali na kraju krajeva nikad nije kasno da se priča i da se rešavaju problema“, kazao je on“.

Dijalog je, kaže, jedini put koji vodi i Kosovo i Srbiju ali i čitav zapadni Balkan ka EU.

Na pitanje ima li nade da će se nakon ukidanja takse trgovinska saradnja između Kosova i Srbije vratiti na isti nivo na kojem je bila pre uvođenja, Grdžaliju kaže da je „ekonomska saradnja i trgovina kao voda, koja pronalazi svoje puteve“.

„Danas je glavni indikator za unutrašnje poslovanje smanjenje troškova i ako mi uvozimo sirovine iz Evrope, mi samo za transport plaćamo pet puta skuplje nego što to košta u Srbiji. U tom kontekstu saradnja Srbijom ima svoju prošlost, ima jezik i ja se nadam da, ako mi rešavamo neke političke probleme, ekonomska saradnja će biti još veća nego što je bila do sada. Mi moramo shvatiti jednu stvar da je glavni imenik svih problema, svega ovoga, politiziranje svega ovoga što povezuje Prištinu i Beograd, bilo ekonomski, bilo obrazovano, bilo kulturološki. Trebamo sve ove sektore ili segmente depolitizirati i tek odna će sigurna budućnost pripasti svima nama“.

Na pitanje da li očekuje da Srbija promeni svoj pristup prema uvozu robe sa Kosova koji je bio znatno niži u odnosu na uvoz robe iz Srbije na Kosovo, on kaže: „Ako je dogovor onda mora da bude takav da će pružiti „win win efekat“ sa obe strane i u tom kontekstu, znam da postoje određene trgovinske barijere, znam da tu ima puno izazova".

Međutim, kaže Grdžaliju, da to nije problem samo između Kosova i Srbije, već naglašava da isti preoblemi postoje između Bosne i Crne Gore, Srbije i Makedonije, između Albanije i Makedonije i Grčke.

„Jednostavno, takav je Balkan“, kaže Grdžaliju ali naglašava da je „daleko bolje sto puta razgovarati nego sat vremena ratovati“.

Ekonomija je samo jedna od tema o kojoj će sutra u Briselu razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. U okviru nastavka dijaloga pod posredstvom EU, srpski i kosovski zvaničnici će razmatrati i pitanje nestalih i raseljenih lica. 

Dijalog se održava nakon dvadest meseci pauze.

 Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020