Vesti
Društvo

"Ekonomska saradnja je put ka pomirenju Kosova i Srbije"

Dijalog nema alternativu i on je glavni mehanizam za rešavanje problema između Beograda i Prištine, kaže za RTV Kim, pred nastavak pregovora u Briselu, bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

Safet Grdžaliju (Foto Kim)

Grdžaliju pozdravlja ideju da se u okivru nastavka dijaloga razmatra pitanje ekonomije, ističući da ekonomska saradnja može da bude mehanizam približavanja Kosova i Srbije, ali i izgradnje budućnosti i pomirenja.

„Sa Srbijom će uvek biti dijaloga i potrebe da se vodi dijalog. Što pre se shvati značaj dijaloga, puno problema će se rešiti i u tom kontekstu meni je drago da će se pričati o ekonomskoj saradnji“.

Iako smatra da ima mnogo otvorenih pitanja po pitanju ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, Grdžaliju smatra da posebnu pažnju treba posvetiti tome kako eliminisati trgovinske barijere, rešiti probleme oko dokumenta, te omogućavati slobodu kretanja roba, usluga i ljudi.

„Kroz eliminisanje postojećih barijera povećavamo atraktivnost za investitore koji će ulagati, ne samo u Srbiju, na Kosovo, nego u celom regionu. Tako da ja jednostavno podržavam ovaj dijalog. Mislim da nije bilo razloga da bude ta pauza, ali na kraju krajeva nikad nije kasno da se priča i da se rešavaju problema“, kazao je on“.

Dijalog je, kaže, jedini put koji vodi i Kosovo i Srbiju ali i čitav zapadni Balkan ka EU.

Na pitanje ima li nade da će se nakon ukidanja takse trgovinska saradnja između Kosova i Srbije vratiti na isti nivo na kojem je bila pre uvođenja, Grdžaliju kaže da je „ekonomska saradnja i trgovina kao voda, koja pronalazi svoje puteve“.

„Danas je glavni indikator za unutrašnje poslovanje smanjenje troškova i ako mi uvozimo sirovine iz Evrope, mi samo za transport plaćamo pet puta skuplje nego što to košta u Srbiji. U tom kontekstu saradnja Srbijom ima svoju prošlost, ima jezik i ja se nadam da, ako mi rešavamo neke političke probleme, ekonomska saradnja će biti još veća nego što je bila do sada. Mi moramo shvatiti jednu stvar da je glavni imenik svih problema, svega ovoga, politiziranje svega ovoga što povezuje Prištinu i Beograd, bilo ekonomski, bilo obrazovano, bilo kulturološki. Trebamo sve ove sektore ili segmente depolitizirati i tek odna će sigurna budućnost pripasti svima nama“.

Na pitanje da li očekuje da Srbija promeni svoj pristup prema uvozu robe sa Kosova koji je bio znatno niži u odnosu na uvoz robe iz Srbije na Kosovo, on kaže: „Ako je dogovor onda mora da bude takav da će pružiti „win win efekat“ sa obe strane i u tom kontekstu, znam da postoje određene trgovinske barijere, znam da tu ima puno izazova".

Međutim, kaže Grdžaliju, da to nije problem samo između Kosova i Srbije, već naglašava da isti preoblemi postoje između Bosne i Crne Gore, Srbije i Makedonije, između Albanije i Makedonije i Grčke.

„Jednostavno, takav je Balkan“, kaže Grdžaliju ali naglašava da je „daleko bolje sto puta razgovarati nego sat vremena ratovati“.

Ekonomija je samo jedna od tema o kojoj će sutra u Briselu razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. U okviru nastavka dijaloga pod posredstvom EU, srpski i kosovski zvaničnici će razmatrati i pitanje nestalih i raseljenih lica. 

Dijalog se održava nakon dvadest meseci pauze.

 Ostale vesti

Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021