Vesti
Društvo

„Ekologija“ dodelila ogrev za nekoliko ugroženih porodica

Javno komunalno preduzeće ’’Ekologija’’ danas je za nekoliko najugroženijih porodica na teritoriji opštine Gračanica obezbedilo drva za ogrev.
„Ekologija“ dodelila ogrev za nekoliko ugroženih porodica
Dodela ogreva ugroženim porodicama (Foto JKP Ekologija)

Direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević kazao je da su porodicama srpske, romske i albanske zajednice dodeljena drva koja su inače bila zaplenjena.

„Drva su bila praktično bez vlasnika i mi smo u razgovoru sa nadležnima, odnosno Odeljenjem za poljoprivredu Opštine Gračanica, dogovorili nabavku istih“, rekao je on.

Dimitrijević kaže da su odluku da pomognu doneli nakon nedavnih molbi socijalno ugroženih porodica, te da su radnici „Ekologije“ poslednjih dana sekli drveće koje je stradalo posle nedavnih poplava.

„Radi se o ukupno 10 metara, možda ima neki metar više. Pokušaćemo sledeće nedelje da još neka drva nabavimo i da to podelimo za još desetak porodica“, naveo je.

Dimitrijević je dodao da ih je obeležavanje Međunardnog dana Roma podstaklo da pomognu siromašnima. Međutim, pored pomoći za tri romske, komunalci su pomoć podelili i za četiri srpske i jednu albansku porodicu.

On napominje da je u komunalnom preduzeću „Ekologija“ zaposleno oko 30% romske populacije od ukupnog broja radnika.

„Obzirom da administracija i upravljački deo firme zahteva i određene kvalifikacije i određeno obrazovanje u tom sektoru nemamo Rome, tu imamo jednog Albanca. Što se tiče operativnog dela, o jedinicama za sakupljanje smeća, jedinice za održavanje zelenih površina, i jedinice za pogrebne usluge, kao i novog sektora za građevinske radove, u svakom o tih sektora polovina radnika su Romi“, zaključio je Dimitrijević.Ostale vesti

“Mediji da se više bave istinom, činjenicama i suštinom”
Reagujući na najnoviji izveštaj “Reportera bez granica” glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević napominje da mediji koji izveštavaju na srpskom i dalje nailaze na barijere od strane predstavnika kosovskih institucija. Katarina Marinković novinarka Medija centra iz Čaglavice ističe da ih verbalni napadi i provokacije pojedinaca zbog načina njihovog izveštavanja samo podstiču da još bolje rade svoj posao, profesionalno i odgovorno.
  • 21.04.2021
Recitacijom protiv nasilja nad Lukom
U Gračanici je i danas održan još jedan vid protesta zbog napada na devetnaestogodišenjeg Luku Dimitrijevića. Naime, gimnazijalke Anđela i Mila su recitovanjem pesama pružile podršku pretučenom mladiću.  Istovremeno, predstavnici civilnog društva su ponovo zatražili veću bezbednost za stanovništvo.
  • 21.04.2021
GR: Počela sancija ulice i kanalizacione mreže u romskoj mahali
Timovi odeljenja Javnih službi i JKP “Ekologija” počeli su sa uređenjem "Kajmakčalanske ulice" u romskoj mahali u Gračanici, navodi se u objavi na Fejsbuk nalogu.
  • 20.04.2021
Udruženje novinara Kosova zabrinuto zbog stanja slobode medija
Uruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja organizacije "Reporteri bez granica" o stanju slobode medija na Kosovu za 2021. godinu, koji pokazuje da je Kosovo palo za osam mesta i sada se nalazi na 78. mestu u svetu, po slobodi štampe, prenosi Reporteri.
  • 20.04.2021
GR: Održava se performans
U Gračanici, ispred Omladinskog saveta održava se performans "Prilog za harač" kojim civilno društvo ukazuje na, kako navode, bezrazložno kažnjavanje oca Luke Dimitrijevića.
  • 20.04.2021
Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021