Vesti
Društvo

EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Gutieres je posle konferencije „Mediji javnog servisa za demokratiju“ održane u Viljnusu ocenio za Udruženje novinara Srbije (UNS) da istrage koje su pokrenule međunarodne organizacije poput Euleksa, Unmika i Kfora „nisu odrađene na pravi način“ a da prikupljeni dokazi „nisu sačuvani“.

„Na Kosovu nam je rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve, jer Kosovo nije postojalo u to vreme. Smatram da ne postoji želja vlasti da se uspostavi saradnja. Posle naše misije na Kosovu i u Albaniji primetili smo da nema napretka, da se ne radi ništa, a njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da sarađuje“, naveo je Gutieres.

Dodao je da je u vezi ubistava novinara na Kosovu i Metohiji pisao misijama Euleks i Unmik i pokušavao da stupi u kontakt sa misijom Kfor, ali bezuspešno.

„Ipak, nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima“, naveo je generalni sekretar EFJ.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023