Vesti
Društvo

ECMI: U 21. veku imamo škole bez vode, toaleta

Pored problema bezbednosti prevoza, slobode kretanja, obezbeđivanju nastavnih sredstava, kao gorući problem u školama je loš kvalitet infrastrukture i objekata, pokazuju rezultati istraživanja „Obrazovanje na srpskom jeziku na Kosovu“ koje je sproveo ECMI.
ECMI: U 21. veku imamo škole bez vode, toaleta
Izveštaj "Obrazovanje na srpskom jeziku na Kosovu" (Foto Kim)

U Centru Građanske energije u Gračanici danas je predstavljen izveštaj u kome je ukazano na stanje u kome se nalaze škole i srpski obrazovni sistem koji funkcioniše na Kosovu.

Aleksandar Aksić kordinator ECMI Kosovo kaže da je ovo prvi pokušaj da se „baci svetlo“ na jedan čitav „paralelni svet“ koji je, , u senci. Kako naglašava, to su priktično 103 škole koje egzistiraju u nastavi na srpskom jeziku.

„Ovo je pokušaj da se ukaže na probleme sa kojima se ljudi koji rade u školama suočavaju, ali i položaju samih učenika u situaciji kada obrazovanje postaje jedna ozbiljna kategorija o kojoj treba da povedemo računa“, napominje on.

Ističe da u opštinama u kojima je većinska zajednica srpska, lokalna samouprava pomaže rad školama, a da je u sredinama gde srpska zajednica ne čini većinu, situacija mnogo lošija.

„Daleko od toga da je situacija idealna, ali primećujemo neki napredak i pažnju koju lokalna samouprava pridaje obrazovanju. U sredinama gde srpska zajednica ne čini većinu, odnosno u opštinama u kojima je mala moć da se praktično nešto promeni, situacija je mnogo lošija. Sada u 21. veku i dalje imamo škole bez vode, toaleta, bez školskih dvorišta, a da ne pričamo o nekim kompleksnijim stvarima kabinetima, dnevnim boravcima itd“, ističe Aksić.

Aksićev kolega Gazmen Salijević kaže da je gorući problem loša infrastruktura.

„Postoji preko potreba da neko sazna stanje u kome se obrazuju i školuju naša deca. Imamo neke primere, gde i danas nema adekvatnih toaleta u pojedinim školama, nedostatak tekuće vode. Želeli smo da kroz jednu analizu sa kojim se potrebama pedagozi, nastavnici, učitelji susreću u tim školama, kakvi su infrastrukturni problemi sa kojima se susreću. Hteli smo da napravimo jednu sliku i da možda u nekoj bliskoj budućnosti mi ili neko drugi preduzme neke korake kako bi se stanje u tim školama poboljšalo“, objašnjava Salijević.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 103 škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, gde se školuje 17 460 učenika. Pored Republike Srbije koja je najveći donator, školama pomaže i EU, USAID, NVO Solidarnost za Kosovo i drugi.Ostale vesti

Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020