Vesti
Društvo

ECB podigla prognozu inflacije, a oborila rasta

Rat u Ukrajini podgreva cenu energenata i time guši privredni rast u evrozoni, ocenila je Evropska centralna banka (ECB) uz reviziju prognoza za ovu godinu.
ECB podigla prognozu inflacije, a oborila rasta
Ilustracija (Foto Pixabay)

ECB u ovoj godini očekuje inflaciju po stopi od 5,5 odsto, znatno više od 3,2 odsto iz decembarske prognoze.

Banka je umerenije naviše revidirala dugoročnije prognoze: za 2023. umesto 1,8 očekuje rast maloprodajnih cena po stopi od 2,1 odsto, a u godini posle, umesto 1,9 sada iščekuje 1,8 odsto.

ECB inflaciju u zoni zajedničke valute nastoji da drži na zdravih dva odsto, ali toleriše umerena odstupanja.

Prema najnovijoj kvartalnoj proceni ECB, privreda evrozone će ove godine rasti stopom od 3,7 umesto 4,2 odsto, a 2023. 2,8 umesto 2,9 procenata. Prognoza za 2024. je ostala nepromenjena na 1,6 odsto.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022