Vesti
Društvo

Dua Lipa promoviše velikoalbansku ideju

Britanska pop zvezda Dua Lipa objavila je sinoć na svom Tviter i Fejsbuk profilu fotografiju zastave Velike Albanije, što je izazvalo nebrojeno komentara državljana Grčke, Severne Makedonije, Srbije, ali i celog sveta.

Dua Lipa promoviše velikoalbansku ideju
Dua Lipa sa albanskom zastavom (Foto Tviter)

"Autohtoni - pridev, za stanovnika nekog mesta, koji je pre starosedelac nego poreklom od migranata ili kolonista." 

Ovako glasi tvit popularne pevačice rođene u Velikoj Britaniji, čiji su roditelji devedesetih godina prošlog veka migrirali sa Kosova. Ispod tvita je zakačena zastava Velike Albanije, kakva je bila zakačena na dronu puštenom iznad stadiona u Beogradu za vreme utakmice između reprezentacija Albanije i Srbije.

"Glupi nacionalizam, kada veruješ da tvoj narod ima više prava jer je na nekom mestu duže od ostalih, i deliš ovakve mape", odgovorio joj je Florijan Biber, ekspert za Balkan i predavač na Univerzitetu u Gracu, Austrija.

"Ova mapa takođe delom predstavlja teritoriju na kojoj su Albanci "autohtoni" i poseduju je, ali i ostali žive na istoj teritoriji, Srbi, Crnogorci, Grci, Bošnjaci, Makedonci. Svi oni mogu da trvde da su podjednako autohtoni. Ona takođe sugeriše da migrante treba isključiti, ili da su manje vredni. Teško da je to poruka za bilo koga ko, kao ona, predstavlja mogućnost da dete migranata postigne uspeh", zaključuje Biber.

Dok su albanski pratioci bez izuzetaka podržali ovakav stav Dua Lipe, korisnici Tvitera pretežno iz Severne Makedonije, Grčke i Srbije, pobunili su se protiv svojatanja njihovih teritorija.

"Dua Lipa želi da Albanija anektira Krf?", upitala je Aris Roussinos.

"Kada sam jutros otvorio Tviter, nisam očekivao da vidim da će Dua Lipa postovati iredentističko svojatanje severne Grčke i Krfa, ali živimo u čudnim vremenima, dakle tu smo", komentarisao je Australijanac grčkog porekla.

"Da Dua Lipa postane etno nacionalista "Velike Albanije" je preokret u 2020-oj koji nisam očekivao", komentarisao je tviteraš iz Kanade.

"Kao neko živi na teritoriji Srbije koju si obuhvatila pod granicama tzv. Velike Albanije, sramota me je što namerno koristiš svoj uticaj za širenje mržnje i sramota me je što manipulišeš ljudima koji te vole samo da bi ostvarila svoj cilj", odgovorila je tviterašica iz Srbije pod pseudonimom "Blessed mess".Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020