Vesti
Društvo

Drugo mesto za "Pivdžan" na Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu

Zanatska pivara Pivdžan iz Gračanice osvojila je drugo mesto na tradicionalnom Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu. Njihov "Lager" nagrađen je srebrnom medaljom u konkurenciji kućnih pivara iz čitave Srbije i regiona.
Drugo mesto za
Ilustracija (Foto Pivdžan)

Takmičenje kućnih pivara u Novom Sadu održava se tradicionalno dva puta godišnje. Međutim, na ovom poslednjem koje je organizovano 28. i 29. maja, pivari iz čitave Srbije i regiona nisu mogli da se okupe zbog mera koje je Grad Novi Sad uveo baš pred samo takmičenje. Komisija se ipak sastajala i donela odluke o kvalitetu piva takmičara. Pivara "Pivdžan", odnosno njen vlasnik Isak Vorgučić učestvovao je sa svojim "Lagerom".

"Ovo je bila jedna probna tura "Lagera" pošto se ne šalju piva koja su u prodaji. U pitanju je jedno lagano pivo sa svežinom, letnje... Komisija nam je u toj kategoriji "Lagera" dodelila drugo mesto, odnosno srebrnu medalju. Drago mi je da se na jednom takvom takmičenju gde se zaista pojavljuju najbolji kućni pivari iz cele Srbije i iz regiona pokazalo koliko naše pivo vredi", kazao je u izjavi za RTV Kim, vlasnik pivare "Pivdžan" Isak Vorgučić.

Vorgučić kaže da je ovo priznanje veoma značajno za ovu mikro pivaru koja je sa radom počela 2017. godine u Gračanici. To je jedna od prvih zanatskih pivara na Kosovu uopšte.

"Za našu pivaru to predstavlja priznanje. Pivo koje se proizvodi u Gračanici može biti vrhunskog kvaliteta. To je svakako podstrek da nastavimo da proizvodimo tu ali i ostale vrste piva koje su već ustaljene i dobro se prodaju. Tako da se nadam da će ovo svim ljubiteljima "Pivdžana" a i onima koji to do sada nisu biti podstrek da ga piju, a oni koji ga do sad nisu probali shvate šta je dobro, pravo zanatsko pivo", kazao je Vorgučić.

Osim u kategoriji "Lagera", pivari su se takmičili i u stilovima "IPA", "APA" i "Porter/Stout".

Takmičenje organizuje Klub pivara Novi Sad, a pivari "Pivdžan" je ovo drugo učešće na Takmičenju kućnih pivara.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022