Vesti
Društvo

Drugo mesto za "Pivdžan" na Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu

Zanatska pivara Pivdžan iz Gračanice osvojila je drugo mesto na tradicionalnom Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu. Njihov "Lager" nagrađen je srebrnom medaljom u konkurenciji kućnih pivara iz čitave Srbije i regiona.
Drugo mesto za
Ilustracija (Foto Pivdžan)

Takmičenje kućnih pivara u Novom Sadu održava se tradicionalno dva puta godišnje. Međutim, na ovom poslednjem koje je organizovano 28. i 29. maja, pivari iz čitave Srbije i regiona nisu mogli da se okupe zbog mera koje je Grad Novi Sad uveo baš pred samo takmičenje. Komisija se ipak sastajala i donela odluke o kvalitetu piva takmičara. Pivara "Pivdžan", odnosno njen vlasnik Isak Vorgučić učestvovao je sa svojim "Lagerom".

"Ovo je bila jedna probna tura "Lagera" pošto se ne šalju piva koja su u prodaji. U pitanju je jedno lagano pivo sa svežinom, letnje... Komisija nam je u toj kategoriji "Lagera" dodelila drugo mesto, odnosno srebrnu medalju. Drago mi je da se na jednom takvom takmičenju gde se zaista pojavljuju najbolji kućni pivari iz cele Srbije i iz regiona pokazalo koliko naše pivo vredi", kazao je u izjavi za RTV Kim, vlasnik pivare "Pivdžan" Isak Vorgučić.

Vorgučić kaže da je ovo priznanje veoma značajno za ovu mikro pivaru koja je sa radom počela 2017. godine u Gračanici. To je jedna od prvih zanatskih pivara na Kosovu uopšte.

"Za našu pivaru to predstavlja priznanje. Pivo koje se proizvodi u Gračanici može biti vrhunskog kvaliteta. To je svakako podstrek da nastavimo da proizvodimo tu ali i ostale vrste piva koje su već ustaljene i dobro se prodaju. Tako da se nadam da će ovo svim ljubiteljima "Pivdžana" a i onima koji to do sada nisu biti podstrek da ga piju, a oni koji ga do sad nisu probali shvate šta je dobro, pravo zanatsko pivo", kazao je Vorgučić.

Osim u kategoriji "Lagera", pivari su se takmičili i u stilovima "IPA", "APA" i "Porter/Stout".

Takmičenje organizuje Klub pivara Novi Sad, a pivari "Pivdžan" je ovo drugo učešće na Takmičenju kućnih pivara.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023