Vesti
Društvo

Drugo mesto za "Pivdžan" na Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu

Zanatska pivara Pivdžan iz Gračanice osvojila je drugo mesto na tradicionalnom Takmičenju kućnih pivara u Novom Sadu. Njihov "Lager" nagrađen je srebrnom medaljom u konkurenciji kućnih pivara iz čitave Srbije i regiona.
Drugo mesto za
Ilustracija (Foto Pivdžan)

Takmičenje kućnih pivara u Novom Sadu održava se tradicionalno dva puta godišnje. Međutim, na ovom poslednjem koje je organizovano 28. i 29. maja, pivari iz čitave Srbije i regiona nisu mogli da se okupe zbog mera koje je Grad Novi Sad uveo baš pred samo takmičenje. Komisija se ipak sastajala i donela odluke o kvalitetu piva takmičara. Pivara "Pivdžan", odnosno njen vlasnik Isak Vorgučić učestvovao je sa svojim "Lagerom".

"Ovo je bila jedna probna tura "Lagera" pošto se ne šalju piva koja su u prodaji. U pitanju je jedno lagano pivo sa svežinom, letnje... Komisija nam je u toj kategoriji "Lagera" dodelila drugo mesto, odnosno srebrnu medalju. Drago mi je da se na jednom takvom takmičenju gde se zaista pojavljuju najbolji kućni pivari iz cele Srbije i iz regiona pokazalo koliko naše pivo vredi", kazao je u izjavi za RTV Kim, vlasnik pivare "Pivdžan" Isak Vorgučić.

Vorgučić kaže da je ovo priznanje veoma značajno za ovu mikro pivaru koja je sa radom počela 2017. godine u Gračanici. To je jedna od prvih zanatskih pivara na Kosovu uopšte.

"Za našu pivaru to predstavlja priznanje. Pivo koje se proizvodi u Gračanici može biti vrhunskog kvaliteta. To je svakako podstrek da nastavimo da proizvodimo tu ali i ostale vrste piva koje su već ustaljene i dobro se prodaju. Tako da se nadam da će ovo svim ljubiteljima "Pivdžana" a i onima koji to do sada nisu biti podstrek da ga piju, a oni koji ga do sad nisu probali shvate šta je dobro, pravo zanatsko pivo", kazao je Vorgučić.

Osim u kategoriji "Lagera", pivari su se takmičili i u stilovima "IPA", "APA" i "Porter/Stout".

Takmičenje organizuje Klub pivara Novi Sad, a pivari "Pivdžan" je ovo drugo učešće na Takmičenju kućnih pivara.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021