Vesti
Društvo

Dragaš: Peticija protiv spomenika Jašariju

Nakon odluke opštine Dragaš o podizanju spomenika Ademu Jašariju u tom mestu, na internetu je pokrenuta peticija protiv sprovođenja te odluke.
Dragaš: Peticija protiv spomenika Jašariju

Pod nazivom "Bac! Stop vo Dragaš!" pokrenuta je onlajn peticija protiv podizanja spomenika Ademu Jašariju u ovom mestu na jugu Kosova.

Naime, skupština opštine Dragaš je pre nekoliko dana, na zahtev veterana OVK, izglasala da se u tom gradu postavi spomenik Jašariju. Šest odbornika manjinskih zajednica su tim povodom napustili sednicu, dok dvoje koje je prisustvovalo - u glasanju nije učestvovalo.

Anonimna grupa koja je pokrenula ovu peticiju poziva da se poštuje multietnički Dragaš, koji je pre sukoba na Kosovu 1999. godine bio većinski nastanjen Gorancima.

U komentarima na peticiju korisnici, potpisani albanskim imenima, prete inicijatorima rečima "doći će vreme i za vas", "jel vi mislite da živite na Kosovu?", "nađite drugo mesto za život, Kosovo pripada Kosovarima", i slično.

Peticija se nalazi na ovom linku.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020