Vesti
Društvo

Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta

Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Ilustracija (Foto Pexels)

Pre osam dana porodica Zećiri iz Gračanice je optužila doktora Lukića za propuste u lečenju njihovog sina, navodeći da je zbog toga dete znatno izgubilo na težini.

Međutim, dr Lukić u pisanoj izjavi za našu redakciju ističe da je porodica Zećiri iznela neistine i da se tok lečenja njihovog sina može proveriti uvidom u zdravstveni karton koji je, kako navodi, sudsko-medicinski dokument. Dodaje i da dobro poznaje Zećirijeve, te da im je tokom proteklih godina lečio sedmoro dece.

“U ovom slučaju su mi se obratili u novembru zbog perianalnog ojeda kod deteta, te sam im ja savetovao da se odmah jave kod dermatologa, ali kako je naš dermatolog bio na odmoru, ja sam dao mast koju redovno prepisujemo kod dece. Kako nisu našli propisanu mast, apotekar im je ponudio neku drugu zamenu koju su mazali i od koje se ojed detetu pogoršao”, piše dr Lukić, ne navodeći o kojoj je masti reč.

Dodaje da su se Zećirijevi posle par dana javili dermatologu Doma zdravlja u Gračanici koji im je prepisao terapiju, ali pošto ni ta terapija nije dala rezultata oni su se, kako piše, ponovo njemu obratili.

“Videvši da se stanje na koži pogoršava, napisao sam im uput za dermatologа. Roditelji su odmah kategorično odbili da vode dete kod dermatologa i insistirali da im ja dam terapiju. Kako ja nisam dermatog, jedino što sam mogao da uradim je da ih pošaljem na dalje lečenje, te sam detetu pružio prvu pomoć, dao injekciju koja ublažava simptome i uputio ih kod dermatologa. Sutradan su ponovo došli na pregled kod mene, iako sam ih uputio dermatologu i tražili da im dam terapiju! Ponovio sam im da ja nisam dermatolog i da bi svako davanje terapije sa moje strane bilo stručna greška jer to nije moja specijalnost”, navodi Lukić dodajući da je sve evidentirano u zdravstvenom kartonu deteta.

Dodaje da je zakonska procedura da se dete uputi nadležnom specijalisti u zavisnosti od vrste bolesti.

“Kako su kožne promene u nadležnosti dermatologa, ja bih učinio stručnu grešku lečeći dete i neposlavši ga kod nadležnog specijaliste dermatologije”.

Na tvrdnje Melite i Fadilja Zećirija da je dete dobilo alergijsku reakciju od propisane masti, Lukić navodi da izveštaji iz Zdravstvenog centra u Mitrovici govore suprotno - da je dete imalo težu infekciju kože i data mu je antibiotska terapija.

“Prema mom iskustvu, uzrok tome su loši higijenski uslovi u kojima je dete držano. Dakle, netačni su navodi da je alergijska reakcija izazvala teže stanje deteta već bakterijska infekcija, što je sve evidentirano u zdravstvenom kartonu deteta od strane dermatologa”, ističe pedijatar.

Dr Lukić dalje navodi da ga Zećirijevi neopravdano optužuju kako bi prikrili svoju neodgovornost i “zanemarivanje deteta držanjem u nehigijenskim uslovima”, što je, kako tvrdi, glavni uzrok teške bakterijske infekcije.

Ovaj lekar još navodi da je Fadilj Zećiri tokom jedne posete vikao na sestre u hodniku Doma zdravlja zbog čekanja na pregled, zbog čega ga je on, kako kaže, opomenuo.

“Peticiju pokrenula direktorka, a ne nezadovoljna mama”

Pedijatar Lukić je povodom pokretanje peticije za njegovu smenu na društvenim mrežama okrivio direktorku Doma zdravlja dr Mirjanu Dimitrijević.

“Moram da se osvrnem i na izjavu v.d. direktorice da je protiv mene pokrenula peticiju jedna nezadovoljna mama. Nije mama pokrenula peticiju, već sama direktorica koju sam prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije gde je utvrđeno da je direktorica Mirjana Dimitrijević teže prekršila zakon i da se daje preporuka Vladi za njeno razrešenje. Direktorica sama organizuje svoju prijateljicu da pokrene peticiju protiv mene”, tvrdi Lukić.

On dodaje da peticija nema rezultata pošto je on, dalje navodi, "lekar koji savesno i profesionalno radi skoro 20 godina", te da je "poznat po profesionalizmu i poštovanju pravila struke".

To, kako kaže, ne odgovara “dokazano korumpiranoj direktorici” koja pokušava da mu se osveti.

Lukić je dostavio i rešenje Agencije za sprečavanje korupcije o direktorki Doma zdravlja Mirjani Dimitrijević što možete pogledati u Galeriji.

Inače, dr Lukić koji je lično doneo pismo u redakciju RTV Kim ni danas nije želeo da daje izjave pred kamerama.Ostale vesti

Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022