Vesti
Društvo

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Dr Bratislav Lazić (Foto arhiva Kim)

Gostujući u Vestima RTV Gračanica, direktor Kliničkog centra Priština dr Bratislav Lazić reagovao je na izjavu Rade Trajković datu našoj redakciji. Kazao je da “pojava određenih tendencioznih, paušalnih, ali i zlonamernih izjava upućenih prema medicinskim radnicima, Srpskoj listi, a posebno prema njenom potpredsediku Milanu Radoičiću ne doprinosi kompletnoj realnoj slici o epidemiološkoj situaciji”.

“Srpska lista, kao i njen potpredsednik gospodin Radoičić svakodnevno predano rade, stalno nam stoje na usluzi i zajedno sa svim ostalim strukturama oko kojih se naš narod okuplja, a to je Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za KiM, Vlada Republike Srbije… čitava država Srbija se angažovala i uvek stoji na raspolaganju da bi nama pomogla ovde. Mislim da nisu adekvatne (izjave) i da su apsolutno nepotrebne u ovakvoj jednoj situaciji, pogotovu što se takve paušalne primedbe upućuju iz udobnog stana u centru Beograda. Dakle, prilično daleko od mesta zbivanja, odnosno od Kosova i Metohije”, rekao je Lazić.

Direktor KBC-a je potvrdio danas objavljene podatke Kriznog štaba Opštine Gračanica da su na teritoriji ove lokalne samouprave koronavirusom zaražena 24 pacijenta, te da je epidemiološka situacija nepovoljnija nego što je bila.

On je istovremeno rekao da nema mesta panici i da se lokalno stanovništvo ponaša prilično odgovorno. Takođe je naglasio da se svi moraju vratiti poštovanju propisanih mera zaštite, izbegavajući da odgovori na pitanje da KBC Priština ima dovoljno testova.

"Komunikacija sa medijima potrebna"

Na pitanje da li je stanovništvo dovoljno infomisano o epidemiološkoj situaciji u Gračanici, Lazić je kazao da se "zdravstveni radnici trude da što češće daju izjave medijima".

“Svakodnevno je neko od lekara KBC ili nekog od pripadajućih Domova zdravlja u medijima. Takođe, vidim da se i Krizni štab apsolutno angažovao u tom smislu, pa i Srđan Popović, gradonačelnik opštine Gračanica. S tim, što moram da kažem, da bi možda to možda moglo da bude i nešto značajnije i bolje kada su zdravstveni radnici u pitanju. Ali, mi smo profesionalci koji se, pre svega, bavimo lečenjem, tako da je to prosto naš cilji i naša orijentacija koja ima prioritet, a komunikacija sa medijima je svakako potrebna i neophodna upravo iz tih razloga i mi ćemo se truditi da to bude još kvalitetnije u narednom periodu”.

Do sada, međutim, to nije bila praksa kada su u pitnju RTV Kim i drugi nezavisni mediji na centralnom Kosovu, zbog čega je tokom vikenda reagovala grupa nevladinih organizacija i medija, a prethodno i Udruženje novinara Srbije zajedno sa svojim ogrankom na Kosovu.

Redakcija RTV Kim je i danas pokušala da dobije informacije o epidemiološkoj situaciji od direktora KBC-a, ali su nam u upravi klinike rekli da će se dr Lazić oglasiti tokom dana na konferenciji za medije. Do nje, međutim, nije došlo. Koliko se dr Lazić trudi da sarađuje medijima i javnost pravovremeno informiše o epidemiološkoj situaciji na teritoriji opštine Gračanica, govori i podatak da je poslednju konferenciju za medije, i to nakon pritiska javnosti, održao još 17. aprila kada se izvinio porodici pacijentkinje iz Dobrotina za koju je predsednik Srbije svojevremeno saopštio da je zaražena virusom kovid-19Ostale vesti

Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020