Vesti
Društvo

DPK: Nije bilo potrebe za uvozom struje i povećanjem tarifa

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri izrazio je danas sumnju u način na koji su utrošena sredstva za uvoz električne energije na Kosovu.
DPK: Nije bilo potrebe za uvozom struje i povećanjem tarifa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Tahiri je na konferenciji za novinare rekao da prema podacima o količini proizvodnje, uvoza i izvoza struje na Kosovu u poslednja četiri meseca proizilazi da nije bilo potrebe za uvozom i povećanjem tarifa.

Prema njegovim rečima, ti podaci pokazuju da je najveći deo potrošnje energije tokom februara, marta i aprila na Kosovu, pokriven proizvodnjom, što, kako je rekao, izaziva sumnju u podizanje tarifa za energiju i izdvajanje sredstava za subvencionisanje tih tarifa.

„KEK nije povećao cenu megavata, naše tarife su udvostručene, plus 100 miliona evra je izdvojeno za subvencije tarifa. Kako je potrošeno oko 100 miliona evra koje je kosovska vlada izdvojila za subvencionisanje tarifa. Proizvodnja u našoj zemlji je pokrila potražnju“, kazao je Tahiri.

On je rekao da vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija treba da objasni zašto je povećana cena energenata, kada KEK nije povećao cenu proizvodnje.

„Naše nepoznanice su zašto cena struje treba da se udvostruči, a da KEK nije povećao cenu i zašto treba subvencionisati tarife kada nema potražnje za uvozom“, istakao je on.

Tahiri je pozvao Pokret Samoopredeljenje da na sednici kosovskog parlamenta u četvrtak ne blokira formiranje istražne komisije za energetiku.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022