Vesti
Društvo

DPK: Nije bilo potrebe za uvozom struje i povećanjem tarifa

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri izrazio je danas sumnju u način na koji su utrošena sredstva za uvoz električne energije na Kosovu.
DPK: Nije bilo potrebe za uvozom struje i povećanjem tarifa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Tahiri je na konferenciji za novinare rekao da prema podacima o količini proizvodnje, uvoza i izvoza struje na Kosovu u poslednja četiri meseca proizilazi da nije bilo potrebe za uvozom i povećanjem tarifa.

Prema njegovim rečima, ti podaci pokazuju da je najveći deo potrošnje energije tokom februara, marta i aprila na Kosovu, pokriven proizvodnjom, što, kako je rekao, izaziva sumnju u podizanje tarifa za energiju i izdvajanje sredstava za subvencionisanje tih tarifa.

„KEK nije povećao cenu megavata, naše tarife su udvostručene, plus 100 miliona evra je izdvojeno za subvencije tarifa. Kako je potrošeno oko 100 miliona evra koje je kosovska vlada izdvojila za subvencionisanje tarifa. Proizvodnja u našoj zemlji je pokrila potražnju“, kazao je Tahiri.

On je rekao da vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija treba da objasni zašto je povećana cena energenata, kada KEK nije povećao cenu proizvodnje.

„Naše nepoznanice su zašto cena struje treba da se udvostruči, a da KEK nije povećao cenu i zašto treba subvencionisati tarife kada nema potražnje za uvozom“, istakao je on.

Tahiri je pozvao Pokret Samoopredeljenje da na sednici kosovskog parlamenta u četvrtak ne blokira formiranje istražne komisije za energetiku.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023