Dostupnost nelegalnog oružja rizik po bezbednost

U Prištini je danas potpisan Sporazum o jačanju bezbednosti na Kosovu. Ovim sporazumom se, između ostalog, predviđa uništavanje nelegalnog oružja.

Podeli ovaj članak sa:
  • Uništavanje nelegalnog oružja u Ajvaliji (Foto arhiva Kim)
  • Kristijan Held i Ulrika Rikardson

Sporazum o jačanju bezbednosti na Kosovu potpisali su ambasador Nemačke Kristijan Heldt i Koordinator za razvoj UN i glavni predstavnik UNDP-a Ulrika Rikardson.

Sporazum podrazumeva uništenje malog kalibarskog oružja, podršku stvaranja zakonodavstva za uređenje zakona o oružju, podršku zakona za legalizaciju oružja, podršku u sređivanju baze podataka o registraciji oružja, kao i jačanje kapaciteta Policije Kosova u domenu zaplene oružja.

Cilj svega je poboljšanje bezbednosti građana na Kosovu, kazala je koordinator za razvoj UN na Kosovu i glavni predstavnik UNDP-a Ulrika Rikardson.

“Proliferacija, odnosno posedovanje i distribucija malog i lakog oružja je srž u borbi protiv nezakonite trgovine malim i lakim oružjem i to je ključni elelment za obezbeđivanje mira i stabilnosti za svako društvo. Za UNDP to predstavlja glavni cilj, ne samo na Kosovu nego i u regionu, to je deo naše strategije za bezbednost”, kazala Ulrika Rikardson.

Kosovska policija jedan je od ključnih faktora protiv trgovine nezakonitim oružjem. Na godišnjem nivou se na Kosovu uništi oko 10.000 nelegalnog oružja, što je oko 1.000 na mesečnom nivou.

Ambasador Nemačke Kristijan Heldt ističe da je nelegalno oružje problem sa kojima se suočava ne samo Kosovo, nego i čitav region Zapadnog Balkana.

“Ne samo na Kosovu, nego na čitavom regoionu Zapadnog Balkana suočavamo se, ne sa hiljadama, već sa milionima komada nelegalnog oružja, i to nije problem samo za ovaj region, to je problem za evropu u celosti. Takođe, ako pričamo o aspektu evropskih integracija, to je pitanje dobra čitavog kontinenta, jer je bezbednost zajedničko dobro svih koji žive u ovom delu sveta. Ono što radimo radi bezbednosti ljudi koji žive na Kosovu, takođe će doprineti bezbednosti regionai Evrope u celini”, rekao je Held.

Kolika je dostupnost nezakonitog oružja u društvu najbolje se vidi prilikom proslava, kada se iz njega puca. Nažalost, oružje se koristi i u slučajevima nasilja u porodici, a njegova slobodna dostupnost stvara dodatni rizik po bezbednost građana.

Prema zvaničnim podacima, u periodu između 2008. i 2017. godine konfiskovano je 14.294 komada oružja i uništeno 10.810.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane