Vesti
Društvo

Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava

Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Uručena pomoć Kancelarije za KiM (Foto Kim)

Prethodnih dana izlile su se Sitnica, Lab, Binačka Morava, Ibar, Drenica, ali i drugi potoci i rečice.

U porodicama čija su domaćinstva i kuće potopljene kažu da im je uginula stoka i živina, uništena letina, zasadi, da su stradali podovi, nameštaj, električni uređaji u stambenim objektima, uništeno sve što su godinama stvarali i u šta su ulagali.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju pored najavljene materijalne pomoći oštećenim domaćinstvima, dopremili su u centralni deo Kosova i opremu za isušavanje stambenih objekata, kako bi se porodice u njih što pre vratile.

"Kao što je Petković obećao oprema za ugrožena područja na Kosovu je upravo stigla. Kancelarija za KiM i Crveni krst dopremili su opermu, 18 sušača za prostorije, četiri crpne pumpe i dva agregata. Predsednici Opština sa ugroženog područja preuzeće opremu i odneće u svoje opštine. Međutim ovo nije sve, danas stiže 200 kilograma hlora, 500 litara alkohola, koje je Kancelarija obezbedila uz pomoć Instituta za javno zdravlje Batut i Zavod za biocide u Beogradu", kazala je Svetlana Miladinov pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović napomenuo je da su tokom polava bili u stalnom kontaktu sa Kancelarijom za KiM, koja je odmah pritekla u pomoć.

"Ova pomoć je veoma dragocena za našu opštinu, za celo centralno Kosovo. Sada sledi da procenimo štetu, i da u što bržem roku pomognemo svim našim meštanima. Radosna vest je ta da je Vlada odbrila sredstva za sanaciju svih poplavljenih domaćinstava. Na nama je da u što kraćem roku odradimo procenu štetu", rekao je Popović.

Prethodnih dana Kanclelarija je ugroženim domaćinstvima dopremila pakete hrane i vode, kao i higijenskih sredstava.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021