Vesti
Društvo

Donirano 16 novih računara Medicinskoj školi u Gračanici

Medicinska škola u Gračanici dobila je danas 16 računara koji će služiti za digitalizaciju rada škole, čime će i u Gračanici đaci i nastavnici imati isti kvalitet nastave i usluge elektronske uprave, kao sve druge škole u Srbiji.
Donirano 16 novih računara Medicinskoj školi u Gračanici
Donirano 16 novih računara Medicinskoj školi u Gračanici (Foto Kim)

Direktor Medicinske škole u Gračanici Miodrag Živić zahvalio se Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompaniji `Кomtrejd` na ovoj donaciji, ističući da ova pomoć mnogo znači za školu.

„Ovo nama puno znači, da nam olakša posao, da naša deca ne zaostaju za onom decom u centralnoj Srbiji“, rekao je on.

Predstavnik za javni sektor kompanije „Komtrejd“ Miroslav Veličković napomenuo je da je podržavajući inicijativu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu ova kompanija donirala 16 laptop računara.

“Prepoznajemo značaj računarske pismenosti i u tom duhu smo donirali ove računare. Smatramo da će deca pun svoj kapacitet iskazati korišćenjem ovih računara”, istakao je Veličković.

Direktor Kancelarijje za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kazao je da je veoma značajno što će se na ovaj način omogućiti isti uslovi za rad u školi u Gračanici, kao u bilo kojoj drugoj školi u centralnoj Srbiji.

“Današnjom donacijom i instalacijom ovih računara i đaci i nastavnici u srednjoj medicinskoj školi u Gračanici će moći od 1. septembra da koriste iste sisteme digitalizacije prosvete i elektronske uprave kao i bilo koji drugi đaci i nastavnici u bilo kojoj drugoj školi u Srbiji. Nadam se da smo ovim potezom makar malo doprineli naporima i predsednika države, premijerke i celokupne Vlade da mogućimo što bolji život našim građanima ovde u Gračanici”, rekao je Jovanović.

Oficir Vlade Srbije za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević naglasio je da postoji težnja da se na svaki način na KiM omogući potpuno normalan život, isti kao što je i u ostatku centralne Srbije.

“Ovo je stvarno jedna lepa stvar koja izjednačava umnogome obrazovni sistem ovde na Kosovu i Metohiji, konkretno Medicinsku školu u Gračanici sa istim takvim školama u centralnoj Srbiji, što se tiče elektronske uprave i elektronskog obrazovanaja, dnevnika. Prosto će deca u Gračanici imati iste uslove kao i deca u Beogradu, Novom Sadu, što je zaista veoma dobro”, poručio je on.

Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović zahvalio se na pomoći i istakao da ovo mnogo znači ovoj opštini.

“Uprkos problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo, uprkos situaciji u kojoj naši đaci žive, ovo je potvrda da Vlada Republike Srbije misli na obrazovanje, što je nama dosta bitno. Obrazovanje je jedan od stubova našeg opstanka na KiM. Kao što može da se vidi da će naši đaci imati iste uslove kao svi ostali đaci u Srbiji. Na nama je da stvorimo dobre uslove da se naša deca obrazuju, a na njima je da uče”, poručio je Popović.

Kordinator u Medicinskoj školi za upotrebu elektronskog dnevnika Valentina Nikolić, objasnila je da se sa obukom nastavnika za korišćnje elektronskog dnevnika, počelo prošle godine.

“Ono što je nama manjkalo jeste baš ovo što smo danas dobili, računari, odnosno prenosivi računari, jer mi imamo izmeštena odeljenja i kako bi svi nastavnici i učenici mogli da koriste, učenici što se tiče korišćenja na časovima informatike, a predmetni nastavnici za upotrebu elektronskog dnevnika, da bi čas mogli da upišu u trenutku kada on počne”, napominje ona.

Naime od 1. septembra Ministarstvo prosvete je propisalo obaveznu upotrebu elektronskog dnevnika, jednog značajnog informacionog sistema digitalizacije prosvete. Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da postoji dogovor sa predsednikom opštine Gračanica da se napravi vrlo brzo analiza i osnovnih i srednjih škola, kako bi Kancelarija za IT krenula sa realizacijom svih tehničkih preduslova da bi se omogućila upotreba elektronskih dnevnika i u svim ostalim školama.Ostale vesti

Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020