Vesti
Društvo

Donacija Telekoma Srbije uručena školama na centralnom Kosovu

Kompanija Telekom Srbija donirala je interaktivne pametne table, sportsku opremu i šahovske table osnovnim školama „Kralj Milutin“ u Gračanici, „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu i „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici.

Donacija Telekoma Srbije uručena školama na centralnom Kosovu
Donacija interaktivne table školi

Školama na centralnom Kosovu je donaciju u ime kompanije uručio njen generalni direktor Vladimir Lučić. Na inicijativu predsedika Srbije Aleksandra Vučića deset pametnih tabli dodeljeno je školama širom Kosova, rekao je on.

„Postoje različite vrste interaktivnih tabli, ovo su trenutno najsavremenije u svetu. Omogućavaju na veoma zanimljiv način sticanje digitalnih znanja. Istovremeno, omogućavaju i najkvalitetniju video-konferencijsku vezu, tako da mogu sa svojim drugarima iz drugih škola koje imaju table da komuniciraju. Moguća je onlajn nastava“, rekao je on i dodao da će kompanija Telekom Srbija školama širom centralne Srbije donirati 180 interaktivnih tabli.

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić je kazao da su interaktivne table „prozor u svet“.

„Svaki poklon, pa makar to bio i najmanji, puno znači našoj deci na teritoriji Kosova i Metohije. Pametne table su prozor u svet, možemo da se vidimo sa našim drugarima, radimo i olakšamo deci i nastavnicima“, rekao je on.

Osnovna škola u Gračanici ima blizu 700 učenika, a ove godine su upisana četiri odeljenja prvog razreda.

Direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić, zahvalio se rukovodstvu Telekoma na, kako je kazao, vrednim tablama.

„Mi moramo ići napred sa tehnologijom koja napreduje iz dana u dan, da pokažemo na delu, da naši učenici, pored opšteg znanja, znaju i nešto praktično. Ova škola zaslužuje da ima i više takvih tabli“, naveo je Karadžić i dodao da njegovu školu pohađa 387 đaka.

Namera je da donacija interaktivnih pametnih tabli unapredi digitalno znanje dece, kazala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov.

„Pametna tabla je, u stvari, vid unapređenja metodike izvođenja nastave. Kao nastavno sredstvo pomaže, ne samo deci, nego i nastavnicima, daje profesoru mogućnost da čas bude daleko interesantniji, sadržajniji i približi deci ono što želi da kaže“, istakla je ona.

Podsetimo, interaktivne pametne table, sportsku opremu i šahovske table Lučić je prethodno uručio školama na severu Kosova u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a donacije će biti uručene i školama u Kosovskom Pomoravlju i Štrpcu.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023