Vesti
Društvo

Dominik Pradali nova predsednica Međunarodne federacije novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je na 31. Kongresu u Muskatu (Oman) za novu predsednicu izabrala Dominik Pradali iz Francuske koja je bila i jedini kandidat na izborima. Ona je druga žena na toj funkciji u gotovo stogodišnjoj istoriji ove organizacije.
 • 02.06.2022
 • 14:57 h
 • Društvo
 • izvor: UNS, autor Miljan Vitomirović
 • komentara:
 • pregleda: 255
Dominik Pradali nova predsednica Međunarodne federacije novinara
Dominik Pradali (Foto Miljan Vitomirović)

Dominik Pradali je generalna sekretarka francuskog sindikata novinara, a celokupnu svoju profesionalnu karijeru provela je na nacionalnoj televiziji, na kojoj je bila i na funkciji glavne i odgovorne urednice. Bila je i članica Komisije za novinarsku etiku i medijaciju Francuske.

Pradali je bila članica Izvršnog odbora IFJ-a u dva mandata.

Dominik Pradali je obećala da će svoj mandat posvetiti slobodi štampe širom sveta, solidarnosti među kolegama, kao i poboljšanju njihovog materijalnog položaja, podršci novinarima koji rade u ratnim zonama i njihovoj sigurnosti, posebno imajući u vidu da je od poslednjeg Kongresa pre tri godine u svetu ubijeno i stradalo više od 200 novinara. Pradali se zalaže i za jedinstvo i opstanak IFJ kao jedinstvene organizacije.

Njena zamenica naredne tri godine biće Žuliana Lainez iz Perua, a novi potpredsednici su Sabina Inderdžit iz Indije i Palestinac Abu Baker Naser. Za blagajnika je izabran Džim Bumela iz Velike Britanije.

IFJ je osnovana 1926. godine u Parizu na inicijativu novinara i aktiviste Žorža Burdona koji je takođe bio i jedan od osnivača Lige za ljudska prava. Njegova životna misija je bila solidarnost među svim novinarima na planeti i poboljšanje uslova rada, kako bi informacije prenosili kompletno i objektivno, a što je ostao osnovni zadatak novinara i posle gotovo jednog veka postojanja federacije.Ostale vesti

Tradicija i muški potomci ispred zakonskih prava žena na nasledstvo
Zakon o nasleđivanju ženama i muškarcima daje jednaka nasledna prava. U praksi, tradicionalni običaji na Kosovu daju prednost muškom potomstvu u odnosu na žensko, ukazali su građani koji su na portalu Radio Goraždevca odgovarali na pitanja u vezi sa ovom temom.
 • 07.12.2022
Kosovo: Za dve nedelje dva ubistva i pet silovanja žena

“Prema statistikama, u 70 odsto slučajeva ubistva žena koje je počinio član porodice je korišćeno vatreno oružje”, istakao je šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport na okruglom stolu o bezbednosti i pristupu pravdi za žrtve nasilja u porodici koji je organizovala ova misija u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

 • 07.12.2022
Šubarićeva najavila sanaciju Stefanove ulice u Čaglavici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić obišla je Čaglavicu i najavila sanaciju Stefanove ulice, koja je u proteklom periodu u pojedinim delovima raskopana i oštećena usled različitih radova, o čemu je Radio Kim nedavno izveštavao.
 • 07.12.2022
Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci
Predstavnici Agencije za statistiku Kosova (ASK) su u okviru priprema za organizaciju popisa stanovništva 2023. godine održali konsultativni sastanak sa opštinskim liderima i predstavnicima lokalnog nivoa na Kosovu.
 • 06.12.2022
Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

 • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
 • 06.12.2022