Vesti
Društvo

Domaćinstvima oštećenim u poplavama novčana pomoć Vlade Srbije

Vlada Republike Srbije izdvojila je novčanu pomoć u iznosu od 120.000 dinara za građane u osam lokalnih samouprava na Kosovu čiji su domovi bili oštećeni tokom januarskih poplava. 
Domaćinstvima oštećenim u poplavama novčana pomoć Vlade Srbije
Domaćinstvo Radojice Grbića u Donjoj Gušterici (Foto arhiva Kim)

Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, kazala je da će u osam lokalnih samouprava na Kosovu, Vlada Srbije domaćinstivima kojima su u januarskim poplavama oštećeni stambeni objekti isplatiti pojedinačnu pomoć u iznosu od 120.000 dinara.

„Na ovoj teritoriji je bilo ugroženo 11 lokalnih samouprava, od kojih su u 8 oštećeni stambeni objekti. Doneli smo državni program pomoći našim građanima u vidu novčane pomoći za sve primarne stambene objekte u kojima se živi. Mi smo proces verifikacije završili, obišli smo i proverili sve zapisnike, očekujemo da će za mesec dana našim građanima biti isplaćena pomoć. Imamo oko 150 domaćinstava“, rekla je Nedeljkovićeva.

Ona je navela da su ovim programom obuhvaćeni samo građani čiji su domovi bili oštećeni.

„Svi ostali objekti, pomoćni i ekonomski nisu predmet ove podrške, niti privredni objekti. Vlada Republike Srbije donela je još jedan program, a on se odnosi na oštećenu infrastrukturu u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ono što Kancelarija podržava i obnavlja nakon svake elementarne nepogode su lokalni mostovi, drumski i pešački, vodopropusti, kišna kanalizacija, obalo utvrde, preventivna infrastruktura za odbranu od poplava, to su radovi koje ćemo podržati nakon što se izradi tehnička dokumentacija“.

Ivan Vujić, pomoćnik direktora za finansijske poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju, potvrdio je da će nakon sanacija domova, zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije raditi na sanaciji infrastrukturnih objekata.

„Opštine će imati jasne instrukcije na koji će način izdavati rešenja ljudima čiji su domovi oštećeni u popavi. Mesec dana po dobijanju rešenja, mogu da očekuju novac na svojim računima. Poplavljena poručja su već registovana, njih su registrovale njihove Opštinske komisije i taj posao je završen pre nekoliko meseci, nema nikakvih zakonskih prepreka i građani mogu da očekuju novac u narednih mesec i po dana“, rekao je Vujić.

Ljubinko Karadžić, predsednik privremenog organa opštine Priština, kazao je da je teritoriji ove opštine štetu od poplava pretrpelo 55 domaćinstava.

„Komisija je obišla sva domaćinstva koja su oštećena, zapisnici su sačinjeni i njima će biti nadoknađena šteta“, kazao je Karadžić.

U opštini Kosovska Kamenica tokom januarskih poplava najviše je stradala infrastruktura a poplavljena je kuća jedne porodice, kazala je predsednica privremenog organa, Tanja Aksić.

„Kada je u pitanju opština Kosovska Kamenica šteta na infrastrukturi procenjena je na oko 42 miliona dinara. Stradali su skoro svi mostovi i putevi. Smatramo da će Kancelarija za KiM kao i do sada učiniti sve što je u njenoj moći i da će biti nadoknađena šteta vezana i za infrastrukturu, nama je to mnogo važno, mi smo privremeno adaptirali puteve i mostove kako bi naši građani mogli da se kreću tim putevima“, rekla je Aksićeva.

Sastanku koji je održan u prostorijama Kosovskog upravnog okruga u Gračanici priustvovali su predsednici privremenog organa opština Vučitrn, Kosovo Polje, Gnjilane, Istok, Zvečan, Lipljan, Novo Brdo, Vitina, Kosovska Kamenica, kao i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Na centralnom Kosovu tokom januarskih poplava najviše su postradala sela Kuzmin, Lepina, Ugljare, Radevo, Lalje Selo, Gornja i Donja Gušterica, Dobrotin i Gračanica.

 Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021