Vesti
Društvo

Domaća kosovska jela izložena u Lipljanu

Danas je nastavljena trodnevna manifestacija “Dani opštine Lipljan” na kojoj su predstavljena tradicionalna kulturna dobra, kosovska jela, kao i proizvodi domaće radinosti.
Domaća kosovska jela izložena u Lipljanu
Izložba pogača (Foto Kim)

Drugog dana manifestacije posle služenja jutarnje liturgije u crkvi Svetih Flora i Lavra u dvorištu ovog pravoslavnog hrama u Lipljanu izložena su tradicionalna srpska jela.

Istovremeno je održano takmičenje za tradicionalno pripremljenu kosovsku pogaču. Pojedne domaćice su se takmičile u tome čija će pogača biti najukrašenija, te su nagrađene i najbolje umešene moderne pogače.

“Imali smo poteškoća oko izbora jer su naše domaćiće učinile da sve bude kako treba. Nadam se da će se ovakva okupljaja nastaviti, kako bismo osetili lep život  i slobodu”, rekao je član žirija Vladimir Arsić.

Manifestacija “Dani opštine Lipljan” održava se po prvi put u organizaciji Privremenog organa ove opštine uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Drago mi je što su se okupili i meštani okolnih sela. Nadam se da će u budućnosti ova manifestacija postati tradicija. Da dolazi što više ljudi, kako bismo opstali pored ove svetinje u Lipljanu”, rekao jep predsednik Privremenog organa opštine Lipljan Zlatko Lazić.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju smatra da su ovakvi kulturni i verski događaji osnova ostanka i opstanka srpskog naroda. Osnovno sredstvo naše borbe su upravo vera, kultura i istina. Prepoznali smo značaj ove manifestacije i nastavićemo da je pomažemo i ubuduće”, rekao je Dušan Potkozarac predstavnik Kancelarije za KiM.

Nakon izlaganja domaćih jela, organizovan je i kulturno-umetnički program. Okupljanje Lipljanaca u okviru ove manufestacije završava se sutra u Dobrotinu defileom svih učesnika, uručivanjem nagrada i zahvalnica.Ostale vesti

Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023