Vesti
Društvo

Dom zdravlja Donja Gušterica dobio novo sanitetsko vozilo

Nakon što je prisustvovao božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je Dom zdravlja Donja Gušterica i tom prilikom podsetio da su Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM ovoj zdravstvenoj ustanovi nedavno obezbedile novo sanitetsko vozilo.

Dom zdravlja Donja Gušterica dobio novo sanitetsko vozilo
Sanitetsko vozilo (Foto Kim)

Direktor Doma zdravlja Donja Gušterica Zvonimir Stašević, zahvalio se na donaciji.

„Sanitet je u upotrebi i već smo značajni deo postigli sa njim u regulisanju trećeg talasa infekcije koronom. Nastavićemo u tom smeru i nadamo se da će što manje biti upotrebljivan za transport teških pacijenata u oba smera i ka Republici Srbiji i na Kosovu i Metohiji“, kazao je Stašević.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zahvalio se zdravstvenim radnicima u Donjoj Gušterici koji su, kako je kazao, u prethodnom periodu podneli veliki teret u borbi protiv koronavirusa.

„Mogu da kažem da smo u srpskim sredinama uspeli da se izborimo sa koronavirusom, on je i dalje prisutan reč je o borbi sa nevidljivim neprijateljem, ali ipak držimo pod kontrolom situaciju što dovoljno govori o obučenosti naših ljudi, ali i kapacitetima koje ima naš sistem da se izbori sa ovakvim teškim situacijama“, rekao je Petković.

Direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić, rekao je da zdravstveni sistem u kontinuitetu fukcioniše veoma stabilno.

„Mi sve vreme funkcionišemo vrlo dobro snabdeveni lekovima i svim onim što je bilo potrebno, a naročito u periodu epidemije koronavirusa i zato smo uspeli da postignemo veoma pristojne rezultate kada je u pitanju suzbijanje epidemije i lečenje našeg stanovništva“, kazao je Lazić.

Petković je takođe podsetio da su odobrena sredstva od 6 miliona evra za igradnju nove bolnice u Gračanici.

„Kao što činimo sve da ojačamo zdravstveni sistem u centralnoj Srbiji, isto to činimo i ovde na Kosovu i Metohiji ne praveći nikakvu razliku. Kada je reč o Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, ovde u Gračanici ili pak Zdravstvenom centru u Gnjilanu i svim Domovima zdravlja ovde širom Kosova i Metohije“, naveo je Petković.

Lazić je kazao da su zdravstveni radnici veoma zadovoljni najavljenom izgradnjom nove bolnice.

„Mi smo sigurni da će ta bolnica kada bude bila završena biti prava savremena bolnica koja će našim zaposlenima omogućiti da u punom kapacitetu pružaju zdravstvne usluge stanovništvu na centralnom delu Kosova i Metohije, ali i šire“, kazao je on.

Podsetimo, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović nedavno je izjavio da je plac za novu bolnicu kupljen, te da će ona biti izgrađena u blizini novog obdaništa i stambenih zgrada u Gračanici.

Obilaskom Doma zdravlja u Donjoj Gušterici direktor Kancelarije za KiM Petar Petković završio je dvodnevnu posetu Kosovu.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021