Vesti
Društvo

Dom kulture: Uskoro digitalizacija umetničkih slika i knjiga

Bogat fundus Galerije Doma kulture „Gračanica“ i naslovi knjiga koje ova ustanova poseduje u svojoj biblioteci uskoro će biti digitalizovani i dostupni ljudima širom sveta.

Dom kulture: Uskoro digitalizacija umetničkih slika i knjiga
Galerija Doma kulture "Gračanica" (Foto Kim)

„Nove tehnologije razvijaju se svakodnevno mi smo rešili da umetničke slike koje imamo u našem fundusu i knjige koje su u našem fondu, nije neki veliki fond ali ima zanimljivih naslova, bukvalno sačuvamo u digitalnom formatu i to podelimo kao vrstu intelektualne svojine i kulturne baštine na ovim prostorima. Odlučili smo da damo svoj mali doprinos celokuponoj kulturnoj baštini naše zemlje“, kazao je za Kim Milan Tanasković iz Doma kulture „Gračanica“.

Ova ustanova zajedno sa Fakultetom Tehničkih nauka iz Novog Sada organizovala je predavanje pod nazivom „Digitalizacija iz mog ugla“ na kojem su govorili Dejan Nemec, diplomirani inženjer elektrotehnike, stručni saradnik na Katedri za telekomunikacije i obradu signala Univerziteta u Novom Sadu i Aljoša Petijević, specijalista i strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva.

„Prezentovane su dve različite aplikacije u koje ćemo mi smeštati analogne slike koje se prebacuju u digitalni format. One će, ne samo nama, već svima koji žele da pogledaju slike i pročitaju knjige olakšati da jednim klikom saznaju da li ta slika postoji kod nas ili gde se ona nalazi“, naveo je Tanasković.

„Smatram da će zaposleni ovde biti jako zadovoljni i da ćemo kasnije opet imati nekakvu drugu saradnju bilo kog tipa i smatram da je to sigurno dobra budućnost, ja sam tu da im uvek budem na ruku“, kazao je Aljoša Petrijević.

Aplikacije su spremne za rad, a zaposleni u Domu kulture će u narednim danima uneti sve potrebne podatke iz fudusa galerije.

„Kada budemo završili svako u svetu imaće pristup tim slikama i moći će da ih pregleda kao što mnogo veće galerije to rade, kao na primer Matica Srpska“, rekao je Tanasković.

„Umetnost treba da se doživi onakva kakva jeste“

Petrijević kaže da je digitalizacija neizbežna ali da informacija koje se putem iste deli mora biti dobra, tačna i kvalitetna kako bi posmatrača zaintrigirala da zaista poseti ono što vidi u elektronskom obliku.

„Danas smo došli do vašeg manastira, ja ga ne bi doživeo tako da ste mi stavili one (naočare) tako da postoji jedna ozbiljna stvar, hoću da kažem informacija mora biti dobra, tačna i kvalitetna a onda kada zaintrigiramo nekog da kaže - "hoću da vidim to iz 14-og veka", on će doći i vi ćete imati bolju budućnost na ovim prostorima“, zaključio je on.

Nakon što zaposleni u Domu kulture „Gračanica“ završe unošenje podataka, aplikacije će biti predstavljene široj javnosti.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022