Dokumentarac o Srbima kojih više nema u Gornjem Selu, pobednik ovogodišnjeg „Grafesta“

Dodelom nagrada autorima najboljih dokumetnarnih ostvarenja, u Gačanici je zavšren sedmi Međunarodni festival dokumentarnog filma i TV fomri „Grafest“. Ove godine, pored uobičajenih nagada za prvo, drugo i treće mesto, žiri je dodelio i dve specijalne nagrade.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nagrađeni učesnici Grafesta (Foto Gračanica online)

Film „Đurđevdan u selu koga više nema“, novinarke Javnog servisa Kosova, kanala na srpskom jeziku, Aleksandre Jovanović dobio je prvu nagradu žirija. RTK 2 je osvojio i drugu nagrada za dokumentarnu priču Tatjane Slavić „ Kao ceo svet“. Treće mesto su podelili autori Televizije Puls iz Šilova i Televizije Most iz Zvečana za dokumentarne priče „Sveta Petka čuva Grnčar“ i „Rodopova zvona i danas zvone“. Specijalne nagrade Grafesta pripale su Darku Dimitrijeviću, uredniku produkcije Radio Goraždevca, koji je ove godine konkurisao sa čak tri autorska rada, kao i mladoj ekipi Nezavisne produkcije, koju čine Stefan Stojković i Nikola Živić, za dokumentarnu pruču „Nojeva Barka“.

Film iz produkcije RTK 2 „Đurđevdan u selu koga više nema“, dobio je prvu nagradu Grafesta i priznanje galerije „Akvarijus“ sa severa Kosova.

„Mogu vam reći da sam presrećna, a film je deo timskog rada iza koga stoje još i kolege Aleksandar Miladinović i Nenad Filipović“, rekla je autorka nagrađenog dokumentarca Aleksandra Jovanović.

„Đurđevdan u selu koga više nema“ je priča o prazniku koji se nekada slavio u Gornjem Selu podno Šar planine. Gornja mahala, u kojoj su nekada živeli Srbi, danas je potpuno pusta.

„Raseljeni Srbi iz Gorenjeg Sela ne zaboravljaju običaje, ne zaboravljaju selo i gde god da žive okupe se u rodnom mestu za Đurđevdan, gajeći nadu da će se nekad možda i vratiti. Na žalost, slika koju smo mi videli i zabeležili demantuje sva njihova nadanja“, rekla je Jovanovićeva.

Rediteljka Tanja Fero, koja je pored Nevene Matović, novinarke drugog programa Radio Beograda, producentkinje Anđelke Ćup i publiciste Đorđa Jevtića, predstavljala žiri ovogodišnjeg festivala, nije krila svoje zadovoljstvo što je prvi put na Kosovu i Metohiji.

„Ono što sam ja otkrila kroz ove filmove znači da ću na Kosovo i Metohiju, ali i ljude koji tu žive gledati potpuno drugim očima“, rekla je Fero.

Glavni utisak ovogodišenjeg „Grafesta“ je proširenje festivala, ocenila je selektorka Sonja Đekić.

„Kosovska Mitrovica je nešto što se dešava već tri godine, ali je lepo da smo ove godine uspostavili intezivniju komunikaciju, tako da je i gostujući autor, reditelj Miloš Škundrić, bio na projekcji svog filma „Dugo putovanje u rat“ i razgovarao sa tamošnjom publikom. Takođe, i Prizren je novo mesto, a čini mi se da su se i tamo ove godine desile lepe stvari i mislim da je dobro razmišljati u tom pravcu, da se festival razvija na tu stranu“, rekla je Đekićeva.

Govoreći o radovima koji su pristigli na ovogodišnji konkurs, selektorka festivala je ocenila da su tematski slični kao i lani.

„Ako govorimo o nekom kolektivnom utisku, to su teme iz svakodnevnog života, nešto što je kulturna istorija, entološki običaji, neki marginalizovani pojedinci, za razliku od prvih godina, gde su se sami autori više bavili događajima od 99. na ovamo i možda nekim težim i suštinskijim pitanjima“, rekla je Đekićeva.

Od 24 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 12 i to uglavnom srednjemetražne dokumentarne televizijske forme

Revijalni program sedmog „Grafesta“ otvorilo je uzbudljivo putovanje kroz istoriju, majstorski sklopljen film Miloša Škundrića „Dugo putovanje u rat“, o pitanju na koje se i danas traži odgovor – kako je započeo Prvi svetski rat. Filozofsko-poetska studija o vremenu, i našim suprotstavljenim težnjama da stvaramo i razaramo, kroz intimni portret boema u iseljeništvu – „Vodič kroz crnu rupu“ ko-reditelja Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića je takođe prikazan u revijalnom delu programa.

Treći termin popunili su kratki filmova domaćih autora koje povezuje motiv osluškivanja. To su film „Jovanov amanet“ o vrednom i pobožnom čoveku sa Kosovskog Pomoravlja u produkciji portala Gračanica onlajn, „Isti“ – visoko estetizovan film o svakodnevici zatvorenika u kazneno-popravnim ustanovama, „Pogledi zatvorenih očiju“ o prostoru i energiji sveta zvuka iz vizure slepih i slabovidih ljudi, i „Radiovizija“ – serija dokumentarno-animiranih filmova nastalih na osnovu pravih dragulja iz arhive Radio Beograda.

Osim Doma kulture u Gračnaici projekcije svih vilmova su se paralelno održavale i u Kosovskoj Mitrovici, u KC "Akvarijus", a po prvi put deo programa se prikazivao i u Prizrenu, u okviru Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica, Skupština opštine Priština, a ove godine podrška je došla i od Filmskog centra Srbije.

Ostale vesti

 • Škole će sutra raditi normalno?

  Škole će sutra raditi normalno?

  Zbog najavljenog mitinga "Buducnost Srbije" koji će sutra biti organizovan u Beogradu, poslednjih dana se spekulisalo da li će škole u opštini Gračanica raditi po planu.

 • Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM dr Zoran Bojović, u okviru „Dana otvorenih vrata Kancelarije za KiM“, sastao se danas sa privrednicima i poljoprivrednicima iz Kosovskog Pomoravlja u Domu kulture u Ranilugu. Cilj sastanka bio je jačanje privrednih aktivnosti i poljoprivrede na Kosovu i Metohiji.

 • Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Na Kosovu će ovog leta biti održan kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) namenjen devojkama od 15 do 18 godina sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Rok za prijavu zainteresovanih ističe 21. aprila, a odabrane polaznice će imati prilike da o novim znanjima i tehnologijama slušaju i predavanja stručnjaka iz Intela.

 • Za mesec i po dana počinje izgradnja vodovoda?

  Za mesec i po dana počinje izgradnja vodovoda?

  Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa predstavnicima austrijske firme "Tirol" i kompanije "Ostap" o realizaciji projekata izgradnje potpuno novog vodovoda u Gračanici. Radovi bi trebalo da počnu najkasnije za mesec i po dana.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane