Vesti
Društvo

Dokle će meštani Gračanice čekati javni prevoz?

Iako je gotovo svaka vlast u Gračanici, tokom godina, obećavala uvođenje javnog prevoza, građani u ovoj opštini još uvek za prevoženje po lokalnim sredinama koriste kombi ili taksi prevoz.

Dokle će meštani Gračanice čekati javni prevoz?
Školski autobusi često služe i za provoz građana (Foto Kim)

Anekta koju je sprovela Opština Gračanica još 2014. godine potvrdila je potrebu stanovništva za uvođenjem redovne autobuske linije, ali do toga još nije došlo, a meštani za potrebe prevoza koriste usluge kombi, taksi, a često i školskih autobusa koji voze besplatno, a koji su zapravo namenjeni su za prevoz učenika do škola.

„Dolazim iz Donje Gušterice u Gračanicu, kako se snađem. Kombi je skup od 100 do 150 dinara u jednom pravcu, to je 300 dinara. Problem je ukoliko dolazite porodično“, rekao je Slaviša Anđelković.

„Naravno, nisu svi meštani iz ostalih sela u mogućnosti da se voze privatnim kombijem ili da putuju automobilom. Primorani su ili da idu pešaka ili da zamole nekoga da ih poveze. Bez javnog prevoza kao da nema saobraćaja. Ukoliko bi taj prevoz povezao i Prištinu, jer do tamo uglavnom platimo taksi ili molimo nekoga da nas prebaci“, kazao je Dragan Todorović.

„Veoma je potreban, kako bi otišli do Prištine moramo da čekamo albanske međugradske prevoznike koji ovde prolaze. Ne znamo njihov raspored vožnje“, navela je Dijana Arsić iz Gračanice.

„Naravno da nam treba, dolazim iz Livađa i vraćam se kombijem“, kazao je Stanimir Stojanović.

Zastarelu temu ponovo obnavljaju članovi Inovacinog centra Gračanica koji su sproveli još jednu anketu o potrebi uvođenja javnog prevoza u opštini ali i povezivanju ove lokalne samouprave sa opštinom Priština.

„Od 150 ispitanika 88 odsto često koristi javni prevoz kao što su taksi, autobus ili kombi, dok 47 odsto koristi prevoz za Prištinu bar jednom u nekoliko dana. 55 odsto ispitanika koristi unutar same opštine Gračanica, dok se 88 odsto slaže da će imati koristi od toga ukoliko linija između Gračanice i Prištine bude uspostavljena“, kazala je Kristina Jevtić.

Članovi Inovacionog centra svoje istraživanje predstavili su nadležnima u obe opštine. Direktor odeljenja javni službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković, kazao je da postoji Radna grupa za uspostavljanje autobuske linije između Kisnice i Prištine, ali da taj proces još nije završen.

„Zbog pandemije koronavirusa kasnimo sa završetkom procesa koji smo počeli da realizujemo za uspostavljenje autobuske linije, budući da nije samo do nas, već mora da se potpiše i međuopštinska saradnja, kako bi nam bila odobra linija sa vremenom polaska autobusa. Zbog bojkota popisa stanovništva 2011. godine Opština Gračanica nema dovoljan budžet kako bi samostalno obezbedila liniju do Prištine“, naveo je Trajković.

Na pitanje da li Opština razmatra mogućnost finansiranja uvođenja autobuske linije unutar lokalne samouprave, Trajković kaže:

“Opština Gračanica radi na pronalaženju rešenja za prevoz na njenoj teritoriji, u ranijem periodu uz pomoć Mađarske vlade obezbedili smo nekoliko autobusa za prevoz učenika, nadamo se da ćemo uspeti da obezbedimo i dodatna sredstva ili donaciju autobusa kako bismo rešili problem prevoza“.

Dok se ne uvede svakodnevna autobuska linija, stanovnici opštine Gračanica koji nemaju sopstveni, biće prinuđeni da koriste kombi prevoz. Međutim, nevolja je u tome što prevoznici voze najkasnije do 16 časova, pa oni koji zakasne moraju da plaćaju taksi ili putuju auto stopom.Ostale vesti

’’Novaku ću preneti da mu je lepa domovina’’
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena i direktorka fondacije ’Novak Đoković’ je danas, zajedno sa predstavnicima fondacije ’Ana i Vlade Divac’ i Mohanđijem posetila manastir Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.
  • 19.09.2021
Jelena Đoković posetila manastir Gračanicu
Jelena Đoković, supruga najboljeg svetskog tenisera, boravila je juče popodne u Gračanici.
  • 19.09.2021
Deca Metohije - Velika Hoča
Deca u orahovačkom naselju Velika Hoča, mnogo vole da se druže i igraju. Od svih predmeta u školi, omiljena im je matematika. Maštaju da postanu fudbaleri, lekari, umetnici... Kažu da im najviše im nedostaje bioskop, javlja Radio Goraždevac.
  • 19.09.2021
Sušica: Kvar u snabdevanju električnom energijom
U Sušici kod Gračanice od juče nema jedne faze u elektro-mreži, a napon je toliko nizak da aparati u domaćinstvima ne mogu ili otežano rade. 
  • 18.09.2021
Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo
U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.
  • 18.09.2021
Multietnički odnosi na slikama i crtežima

Nova društvena inicijativa (NSI) je pokrenula program "Oči u oči" (Linking throuhg lenses, LTL) sa ciljem da se mladi ljudi priključe izazovu na društvenim mrežama i putem svojih slika ili crteža predstave pozitivne međuetničke odnose na Kosovu.

  • 17.09.2021