Vesti
Društvo

"Dogovor!?": U 21. veku žene se i dalje odriču prava na imovinu u korist braće

Sagovornicama "Dogovora!?" neshvatljivo je da se žene u 21. veku i dalje odriču prava na nasledstvo u korist muških članova uže familije, uglavnom braće. Advokatica Jovana Filipović, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" Gordana Đorić i zamenica Ombudsmana Marija Radulović navode da je ovo čest slučaj i da je prisutan i kod mlađih žena.
Gordana Đorić, Marija Radulović i Jovana Filipović u Dogovoru (Foto Kim, Bojan Ćirković)

"Dešava se jako često i to je nešto što smo mi kao društvo prihvatili kao normalno - da brat traži da bude jedini naslednik,ili braća ako ih je više, i da se razume da će žensko dete da se odrekne u korist brata", kaže Filipovićeva.

Advokatica kaže da se često suočava sa ovakvim slučajevima, ali i time da mušakarac zatraži njene usluge za "borbu na sudu" protiv sestre koja traži svoja prava.

"Ja ne mogu da pričam bajke ljudima, jer takav slučaj ne bi imao uspeh u sporu. Jednom čoveku koji je hteo da me angažuje nije bilo jasno u 21. veku da njegova sestra ima pravo na imovinu, da je ona isto dete njegovih roditelja kao i on. Međutim, dešava se da kada sestra iskoristi svoje pravo kasnije bude izopštena iz svoje porodice i na nju gledaju na neki način kao da je ona "bratu uzela hleb iz usta"".

Kaže i da se dešava da se pojedini muškarci prijavljuju kao jedini naslednici neshvatajući da time čine krivično delo. "Jer nisu prijavili svoju sestru kao naslednika. Oni smatraju da njihova sestra nema pravo jer se udala i time je prekinuta svaka veza sa imovinom te porodice", objašnjava Filipovićeva.

Problem kod naših žena je svest, kaže Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija". "Dešava se da žene, pa čak i mlade žene, da se često odriču svog zakonskog prava. Diskriminacija je da se ja kao dete ne osećam jednako kao moj brat. Dakle, on treba da nasledi sve, da se on pre mene zaposli, da on studira a da sam ja žensko i samim tim "tuđa kuća". Nažalost to je jako zastupljeno ovde. U običnim razgovorima kada pričam sa ženama, one kažu: "pa dobro, nema veze on je moj brat". Mlađe žene. Da ne govorim o našoj generaciji. One su tog mišljenja da ne treba ništa da uzmu od brata i ne razmišljaju da bi možda došle u situaciju da budu žrtve nasilja, da ne budu ekonomski zbrinute i da moraju da trpe. Nažalost, u većini takvih slučajeva, ta braća koja su nasledila sve, pa čak i roditelji, nisu voljni da pomognu", kaže Gordana Đorić.

Od svih žalbi koje Institucija Ombudsman prima od građana 25% čine žalbe pristigle od strane žena, kaže zamenica Ombudsmana na Kosovu Marija Radulović. "To dosta kaže, a dešava se često da muškarac, odnosno suprug šalje žalbu u ime svoje žene. Pre par dana je stigla jedna žalba od žene koja je htela da se informiše šta da uradi jer je imovina njenog oca ostavljena samo njenoj braći. Ona je došla da pita gde da se obrati i da ostvari svoja prava koja joj pripadaju. Iako mi je žao što se takve stvari dešavaju, mogu da kažem da je to bio jedan pozitivan efekat kod mene da postoje žene koje su svesne i da mogu da se raspitaju gde da se žale", kaže Radulović.

Ukoliko smatraju da im je prekršeno ljudsko pravo, da su diskriminisane, žene mogu da se obrate Instituciji ombudsman. Međutim, ova institucija nema velika ovlašćenja ali može da utiče ukoliko se sudski proces odugovlači.

Radulovićeva ipak ističe da najviše žalbi dolazi od žena koje su diskriminisane na radnom mestu.

O diskriminaciji, nasilju, ali i uspesima žena možete pogledati u ostatku emisije.

 

 Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023