Vesti
Društvo

"Dogovor!?": U 21. veku žene se i dalje odriču prava na imovinu u korist braće

Sagovornicama "Dogovora!?" neshvatljivo je da se žene u 21. veku i dalje odriču prava na nasledstvo u korist muških članova uže familije, uglavnom braće. Advokatica Jovana Filipović, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" Gordana Đorić i zamenica Ombudsmana Marija Radulović navode da je ovo čest slučaj i da je prisutan i kod mlađih žena.
Gordana Đorić, Marija Radulović i Jovana Filipović u Dogovoru (Foto Kim, Bojan Ćirković)

"Dešava se jako često i to je nešto što smo mi kao društvo prihvatili kao normalno - da brat traži da bude jedini naslednik,ili braća ako ih je više, i da se razume da će žensko dete da se odrekne u korist brata", kaže Filipovićeva.

Advokatica kaže da se često suočava sa ovakvim slučajevima, ali i time da mušakarac zatraži njene usluge za "borbu na sudu" protiv sestre koja traži svoja prava.

"Ja ne mogu da pričam bajke ljudima, jer takav slučaj ne bi imao uspeh u sporu. Jednom čoveku koji je hteo da me angažuje nije bilo jasno u 21. veku da njegova sestra ima pravo na imovinu, da je ona isto dete njegovih roditelja kao i on. Međutim, dešava se da kada sestra iskoristi svoje pravo kasnije bude izopštena iz svoje porodice i na nju gledaju na neki način kao da je ona "bratu uzela hleb iz usta"".

Kaže i da se dešava da se pojedini muškarci prijavljuju kao jedini naslednici neshvatajući da time čine krivično delo. "Jer nisu prijavili svoju sestru kao naslednika. Oni smatraju da njihova sestra nema pravo jer se udala i time je prekinuta svaka veza sa imovinom te porodice", objašnjava Filipovićeva.

Problem kod naših žena je svest, kaže Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija". "Dešava se da žene, pa čak i mlade žene, da se često odriču svog zakonskog prava. Diskriminacija je da se ja kao dete ne osećam jednako kao moj brat. Dakle, on treba da nasledi sve, da se on pre mene zaposli, da on studira a da sam ja žensko i samim tim "tuđa kuća". Nažalost to je jako zastupljeno ovde. U običnim razgovorima kada pričam sa ženama, one kažu: "pa dobro, nema veze on je moj brat". Mlađe žene. Da ne govorim o našoj generaciji. One su tog mišljenja da ne treba ništa da uzmu od brata i ne razmišljaju da bi možda došle u situaciju da budu žrtve nasilja, da ne budu ekonomski zbrinute i da moraju da trpe. Nažalost, u većini takvih slučajeva, ta braća koja su nasledila sve, pa čak i roditelji, nisu voljni da pomognu", kaže Gordana Đorić.

Od svih žalbi koje Institucija Ombudsman prima od građana 25% čine žalbe pristigle od strane žena, kaže zamenica Ombudsmana na Kosovu Marija Radulović. "To dosta kaže, a dešava se često da muškarac, odnosno suprug šalje žalbu u ime svoje žene. Pre par dana je stigla jedna žalba od žene koja je htela da se informiše šta da uradi jer je imovina njenog oca ostavljena samo njenoj braći. Ona je došla da pita gde da se obrati i da ostvari svoja prava koja joj pripadaju. Iako mi je žao što se takve stvari dešavaju, mogu da kažem da je to bio jedan pozitivan efekat kod mene da postoje žene koje su svesne i da mogu da se raspitaju gde da se žale", kaže Radulović.

Ukoliko smatraju da im je prekršeno ljudsko pravo, da su diskriminisane, žene mogu da se obrate Instituciji ombudsman. Međutim, ova institucija nema velika ovlašćenja ali može da utiče ukoliko se sudski proces odugovlači.

Radulovićeva ipak ističe da najviše žalbi dolazi od žena koje su diskriminisane na radnom mestu.

O diskriminaciji, nasilju, ali i uspesima žena možete pogledati u ostatku emisije.

 

 Ostale vesti

Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023