Vesti
Društvo

Dodelom sertifikata završen OEBS-ov program stažiranja

Dodelom sertifikata u Prištini danas je završen tromesečni OEBS-ov promgram stažiranja za tridesetoro studenata sa Kosova.
Dodelom sertifikata završen OEBS-ov program stažiranja
Dodela sertifikata u Prištini (Foto Kim)

Tridesetoro studenata iz različitih zajednica je u protekla tri meseca stažiralo u pojedinim kosovskim institucijama i sticalo radne navike i veštine koje će im, kako kažu, pomoći u pronalaženju posla nakon završetka studija.

Među njima nije bilo srpskih studenata jer, kako kažu iz OEBS-a, nisu prošli test.

“Program stažiranja je veoma interesantan. Stažirao sam u Kancelariji poverenika za jezike. To je bila odlična prilika za sticanje radnog iskustva. Nadam se da ću uskoro naći posao u nekoj od institucija ili nevladinih organizacija“, kazao je stažista Farkin Kurziju iz Prizrena.

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu kaže da projekat stažiranja ne bi uspeo bez podrše kosovskih institucija jer su studenti, stažiranjem u nekoj od njih, bili u prilici da saznaju kako da učestvuju u procesu donošenja odluka i na koji način mogu da doprinesu društvu. 

“Program stažiranja vam omogućava da steknete radno iskustvo, da vidite kao izgleda taj svet, jer ono što učite iz udžbenika i realan život su ponekad dve različite stvari“, kazao je Bratu.

Direktor odeljenja za omladinu pri ministarstvu kulture, omladine i sporta Džavit Bajrami kaže da na Kosovu ima veliki broj mladih ljudi koji su diplomirali, ali su i dalje bez posla. Dodaje da je pomoć mladim i obrazovanim ljudima veoma važna jer kako bi pomogli sebi, i zajednicama iz kojih dolaze.

“Uvek kažemo da mladi na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost, veroispovest ili boju kože, treba da rade zajedno kako bi ovo multietničko društvo napredovalo. Na taj način kosovo će postati deo Evrope“, kazao je Bajrami.

Tridesetoro studenta je u protekla tri meseca bilo raspoređeni po Ministarstvima pravde, kulture, omladine i sporta, lokalne uprave, trgovine i industrije, javne uprave, kao u Kancelarijamai Ombudsmana i poverenika za jezike.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023