Vesti
Društvo

Dodelom nagrada obeležen Dan studenata Prištinskog univerziteta

Dodelom nagrada, danas je obeležen Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Dodelom nagrada obeležen Dan studenata Prištinskog univerziteta
Dodela nagrada studentima (Foto Kontakt)

Nagrade u vidu laptopova i simboličnog novčanog iznosa, koje su obezbedili privrednici sa severa Kosova i lokalna samouprava, dobilo je 10 najboljih studenata sa 10 fakulteta.

Rektor Univerziteta u Prištini sa Privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, poželeo je studentima da nastave sa vrednim radom i posvećenošću, izrazivši nadu da će veštine i znanje koje tokom obrazovanja stiču, biti u funkciji ovog podneblja.

„Verujem da su ovi mladi ljudi, koji su dobili nagrade, uspeli da shvate da Univerzitet, grad i privrednici ovog regiona funkcionišu jako dobro i da će im to omogućiti da u godinama koje dolaze, nađu i zaposlenje na ovim prostorima, ali da svojim kvalitetom garantuju nastavak trenda uspona privrede i razvoja, kulture, zdravstva, sporta...“

Rektor je podsetio na to da Univerzitet od prošle godine zapošljava najbolje studente na svakom od studijskih programa na kojem se nalaze.

„Dakle, 10 najboljih studenata, sa 10 fakulteta, svake godine će biti primljeno na Univerzitet. Zamislite koliko ćemo posle pet, deset godina dobiti pametnih i mladih ljudi“, istakao je prof. dr Vitošević.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, ukazao je da ovaj grad nije samo administrativni i zdravstveni, već i univerzitetski centar.

„Mislim da je to jedan ogroman potencijal koji moramo da iskoristimo u budućnosti i zato smo želeli danas da vam pokažemo koliko cenimo vaš trud. Nadam se da ćemo u budućnosti biti u prilici da vam još više pomognemo. Pored stvaranja bezbednosnih uslova, razvoja infrastruktutre, ekonomije, naš prioritet je i stvaranje neke nove intelektualne elite, koja će jednoga dana voditi institucije i ovaj grad.“

Zamenica gradonačelnika, Adrijana Hodžić, poručila je studentima da se ne osvrću za teškim momentima, već da se fokusiraju na obrazovanje.

„Neophodno je da budete majstori svog zanata, jer jedino tako sutra kada budete dobili svoja radna mesta, neće vam biti teško da se svakoga dana pojavite na svojim pozicijama, već će vaš rad biti i vaše, a i zadovoljstvo svih onih korisnika kojima budete pružali vaše usluge.“

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova, Radoš Petrović, stava je da je jedna od najvećih privrednih grana upravo Univerzitet.

„Sa jačanjem Univerziteta, jačaćemo i privredu“, zaključio je Petrović.

Zbog situacije izazvane epidemijom, ove godine su izostale tradicionalne manifestacije.

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021