Vesti
Društvo

Dodeljeni ugovori za stanove i kuće

84 porodice, među kojima su interno raseljeni, socijalno ugrožni ali i drugi koji ispunjavaju predviđene uslove potpisali su danas ugovore o dodeli 84 stambene jedinice u Gračanici i Novom Badovcu. Ugovore je dodelio predsednik Privremenog organa Prištine Lubinko Karadžić.
Dodeljeni ugovori za stanove i kuće
Kuća u Novom Badovcu (Foto Kim)

Ovim porodicama biće dodeljene 64 kuće u Novom Badovcu i 20 stanova u naselju Padalište u Gračanici, izgrađeni sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

U stanove ili kuće biće smešteno i devet porodica iz kontejnera u Gračanici, čime će to naselje biti potpuno uklonjeno.

„U mojoj starosti da i ja živim normalno, dok umrem, da živim normalno. U kontejnerima nije bio normalan život. Niti kupatila, ništa, a ovde imam svoje kupatilo, svoj mir i svoju slobodu“, kaže raseljeno lice iz Obilića Olgica Subotić koja je 11 godina provela u kontejneru.

I Nataša Ničić je zadovoljna što će njeno šestoro dece dobiti novi, čvršći krov nad glavom. „Moći ćemo da se kupamo kad god hoćemo, neće biti isključenja struje, neće biti isključenja vode, biće nam mnogo bolje. Ja sam se zaklela da ću do avgusta meseca ući u kuću, pa makar i silom. Gospodin Branimir (Stojanović) je rekao da će to brzo da se reši, a koliko brzo, ja ne znam“, kaže Nataša.

Novi Badovac: Bes i tuga onih koji nisu dobili ugovore

Osim stanara iz kontejnerskog naselja, rešenje je dobilo i oko 40 porodica koje su se ilegalno uselile u kuće u Novom Badovcu. Preostali uzurpirani objekti, njih ukupno 24, biće iseljeni zakonskim putem, kaže predsednik Privremenog organa Prištine Ljubinko Karadžić.

„Ljudi koji treba da se isele, ja bi ih zamolio da izađu iz tih uzurpiranih kuća i stanova, time će sebi olakšati posao, neće snositi nikakve posledice. Apsolutno će svi morati da se isele, da napuste te kuće i da ih predaju ljudima koji su dobili ugovore o korišćenju. Mi ćemo pokrenuti inicijativu preko Kancelarije za KiM i preko oficira za vezu, tako da će preko nadležnih institucija Kosova oni biti izbačni “.

Među onima koji moraju da potraže novi krov nad glavom su i čitave porodice čiji članovi navode da nemaju kuda da idu. Jedna od takvih je i porodica Nedeljković iz Kišnice.

Mladi Stevan Nedeljković je otac dvoje dece, od kojih jedno ima tek dva meseca. Kaže da ne namerava da napusti kuću kada novi vlasnik dođe.

„Gde ću ja sa dvoje dece, gde da izađem? Obećavali su i posao i kuću i ništa. Gde da izađem, napolju da spavam sa njima (decom)“?, rekao je vidno uznemireni Stevan.

Njegova majka Tanja kaže da će sa porodicom otići ispred opštine, a da  će, ukoliko policija dođe da ih iseli - morati  sve da ih uhapsi.

„Rekli su da raseljena lica ispunjavaju uslove, da ih ispunjavaju socijalni slučajevi, a ne bogataši. I oni znaju da (neki) imaju kuće po Srbiji, da imaju farme, da imaju stanove, a ovde ih veže samo posao i ništa drugo“, kaže Tanja, ističući da nijedna komisija nije došla da izvrši procenu za dodelu ugovora, već da su pojedini „dobili kuće preko veze“.

I četvoročlana porodica Stošić iz Uroševca poslednjih godina nelegalno boravi u jednoj od kuća u Badovcu. Jelena, majka dva dečaka, kaže da je raspodelom učinjena velika nepravda prema njenoj porodici. Tvrdi da se među onima koji su potpisivali ugovore nalaze i predstavnici porodica čiji su članovi zaposleni na više radnih mesta, kao i neki zdravstveni radnici.

Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022