Vesti
Društvo

Dodeljeni grantovi za male preduzetnike

Nemačka organizacija “HELP“ koja pomaže u razvoju preduzetništva, u saradnji sa Opštinom Gračanica, dodelila je 22 granta za pomoć malim preduzetnicima.

Dodeljeni grantovi za male preduzetnike
Dodela grantova u Opštini Gračanica (Foto Kim)

Od ukupno sto aplikacija, izabrane su dvadeset dve, čiji će korisnici moći da otvore ili prošire svoj biznis.

Oni koji su potpisali ugovore, dobiće pomoć u vrednosti od 1800 do 2000 evra.

“Opština Gračanica ima uspešnu saradnju sa organizacijom HELP. Ljudima koji hoće da pokrenu, ili prošire svoj posao, pomažemo u nabavci opreme. Uglavnom su to privredne delatnosti“, kaže Aleksandar Mihajlović iz Opštine Gračanica.

Da bi zadržali svoje grantove, korisnici moraju da ispune određene uslove. Prvi korak je, registrovanje firme ili delatnosti.

“Ukoliko je već registrovana, potrebno je da zaposle nekog, ili da sami sebe registruju kao jedinog radnika, i to će biti dovoljno. Radićemo monitoring dve godine, jer donator želi da zna da li je grant pravilno iskorišćen“, kaže Adem Sulejmani iz organizacije HELP.

Korisnici grantova se bave uglavnom privrednom, ugostiteljskom i poljoprivrednom delatnošću.

Ivan Šubarić iz Donje Gušterice, jedan je od poljoprivrednika koji planira da proširi svoju već započetu proizvodnju.

“Tražio sam grant za kupovinu plastenika dužine 20, a širine 6 metara. Verujem da će mi to proširiti posao. Trenutno proizvodim cveće, proširiću proizvodnju i na povrće. Planiram da zaposlim jednog radnika, ali iskreno, ne mogu da nađem nekoga ko hoće da radi u plasteniku“, kaže Ivan Šubarić iz Donje Gušterice.

Dragana Šubarić iz Donje Gušterice bavi se poslastičarstvom. Želi da svoj rad preseli iz kuće u lokal.

“Bavim se ovim poslom godinu i po dana. Pravim torte sa šlagom, fondanom. Uglavom su to dečije torte sa motivima iz crtanih filmova. Nadam se da će mi ovaj grant omogućiti proširenje posla da bi porodici omogućila pristojan život“, kaže Šubarićeva.

Opština Gračanica donira 20% ukupnih sredstava, dok ostatak novca dodeljuju Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, Ministarstvo za rad pri Vladi Kosova i nemačka Organizacija “Help“.

Na sastanku na kom su dodeljeni grantovi, koordinatori projekta iz organizacije posavetovali su korisnike kao da pametno iskoriste dodeljena sredstva.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020