Vesti
Društvo

Dodeljene PCI nagrade novinarima albanskih redakcija

Inicijativa za mirovne promene (PCI) organizovala je danas u Prištini ceremoniju dodele nagrada novinarima albanskih redakcija na temu multietnički suživot.
Dodeljene PCI nagrade novinarima albanskih redakcija
Sa dodele nagrada (Foto Kim)

Žiri koji su činili novinari Brikenda Redžepi, Đentiana Begoli i Ismet Hajdari odlučili su da Fitim Gaši, novinar Kohe dobije nagradu za pisani tekst "Beskućnici pandemije". Nagrada je dodeljena i redakciji Kohe a primila ju je urednica Arbana Mjekići.

Drugu nagradu u kategoriji pisanog članka osvojila je novinarka Serbeze Hadžiju. Treća nagrada nije dodeljena.

U kategoriji audio-vizualnog sadržaja prvu nagradu je dobila je Ardiana Tači iz "Klana Kosova" za dokumentarac "Ćutanje koje ubija". Priznanje je dodeljeno i redakciji.

Dodela nagrada i koktel kojima je prisustvovao i predstavnik Inicijative Jan Bankroft održana je u prištinskom kafiću Dite nat.

Podsetimo u ponedeljak su u Beogradu dodeljene nagrade novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku. Prvu nagradu Inicijative za mirovne promene je dobila novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić.

 Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022