Vesti
Društvo

Dodatne takse ruše trgovinske principe

Među najvećim gubitnicima od uvođenja dodatnih taksa Vlade Kosova od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine su trgovci na Kosovu, jer im je otežana nabavka robe, a tržišni mehanizmi su ispolitizovani.
Dodatne takse ruše trgovinske principe
Pomoravlje (Foto Puls)

Robe proizvedene u Srbima i dalje ima na rafovima i u Kosovskom Pomoravlju. Cena proizvoda za sada je ista, osim hleba, koji se u prodavnicama u srpskim sredinama prodaje za 50, umesto 30 dinara, koliko je koštalo do poskupljenja taksa.

Iako su rafovi za sada puni, zalihe srpske robe u prodavnicama u Kosovskom Pomoravlju polako se smanjuju. Stanimirka Janković iz Donje Budrige, koja se decenijama bavi trgovinom, upozorava da mleka i jogurta srpskih proizvođača gotovo da i nema.

„Sada robu nabavljamo u Gnjilanu. Srpsku robu, poput Imlekovog mleka i jogurta, koja nam se najviše prodavala, više nemamo“, kaže Stanimirka za RTV Puls.

Takse su pogodile sve građane Kosova koji su odrasli uz srpsku robu: „Plazmu“, „Moju kravicu“, „Smoki“ i druge brendove.
„I mušterije Albanci traže srpsku robu. Dođu i pitaju da li je roba iz Srbije, kada im kažemo da jest, hoće da kupe, kada kažemo da je roba sa Kosova, mušterije se često vraćaju neobavljenog pazara“, ističe Stanimirka i dodaje da po magacinima veleprodaja u Gnjilanu zalihe polako nestaju.

Ništa preko 160 evra

Pored trgovine prehrambenih proizvoda, takse su zaustavile i promet pogrebne opreme.

Momčilo Janković iz Budrige, koji poseduje firmu za prodaju pogrebne opreme u Leskovcu, a prodavnicu u Donjoj Budrigi, kaže da posle uvedenih mera Vlade Kosova preko adminstrativnih prelaza može da prenese robu samo u vrednosti do 160 evra.

Prodaja je opala, a građani, među kojima ima i Albanaca katoličke veroispvesti, najviše su oštećeni.

„Preko iznosa od 160 evra, ništa ne možemo da prenesemo, jer nas vraćaju sa prelaza. Ranije je bilo neograničeno, a danas je sve na komad, u zavisnosti od carinskog limita“, kaže Janković za Puls.

Zabrinuti trgovci ne znaju kako će dalje. Njihove oči uprte su u Vladu Srbije, ali i u Vladu Kosova.

“I mušterije, ali i mi prodavci osećamo veliku nestašicu. Bilo bi najbolje da se nađe neko rešenje i u Vladi Srbije, i u Vladi Kosova”, poručuje Stanimirka.

Uvođenjem dodatnih taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH pokidana je i jedina spona između Prištine i Beograda koja je do sada dobro funkcionisala, a to je – zajednički biznis.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022