Vesti
Društvo

Dodatne takse ruše trgovinske principe

Među najvećim gubitnicima od uvođenja dodatnih taksa Vlade Kosova od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine su trgovci na Kosovu, jer im je otežana nabavka robe, a tržišni mehanizmi su ispolitizovani.
Dodatne takse ruše trgovinske principe
Pomoravlje (Foto Puls)

Robe proizvedene u Srbima i dalje ima na rafovima i u Kosovskom Pomoravlju. Cena proizvoda za sada je ista, osim hleba, koji se u prodavnicama u srpskim sredinama prodaje za 50, umesto 30 dinara, koliko je koštalo do poskupljenja taksa.

Iako su rafovi za sada puni, zalihe srpske robe u prodavnicama u Kosovskom Pomoravlju polako se smanjuju. Stanimirka Janković iz Donje Budrige, koja se decenijama bavi trgovinom, upozorava da mleka i jogurta srpskih proizvođača gotovo da i nema.

„Sada robu nabavljamo u Gnjilanu. Srpsku robu, poput Imlekovog mleka i jogurta, koja nam se najviše prodavala, više nemamo“, kaže Stanimirka za RTV Puls.

Takse su pogodile sve građane Kosova koji su odrasli uz srpsku robu: „Plazmu“, „Moju kravicu“, „Smoki“ i druge brendove.
„I mušterije Albanci traže srpsku robu. Dođu i pitaju da li je roba iz Srbije, kada im kažemo da jest, hoće da kupe, kada kažemo da je roba sa Kosova, mušterije se često vraćaju neobavljenog pazara“, ističe Stanimirka i dodaje da po magacinima veleprodaja u Gnjilanu zalihe polako nestaju.

Ništa preko 160 evra

Pored trgovine prehrambenih proizvoda, takse su zaustavile i promet pogrebne opreme.

Momčilo Janković iz Budrige, koji poseduje firmu za prodaju pogrebne opreme u Leskovcu, a prodavnicu u Donjoj Budrigi, kaže da posle uvedenih mera Vlade Kosova preko adminstrativnih prelaza može da prenese robu samo u vrednosti do 160 evra.

Prodaja je opala, a građani, među kojima ima i Albanaca katoličke veroispvesti, najviše su oštećeni.

„Preko iznosa od 160 evra, ništa ne možemo da prenesemo, jer nas vraćaju sa prelaza. Ranije je bilo neograničeno, a danas je sve na komad, u zavisnosti od carinskog limita“, kaže Janković za Puls.

Zabrinuti trgovci ne znaju kako će dalje. Njihove oči uprte su u Vladu Srbije, ali i u Vladu Kosova.

“I mušterije, ali i mi prodavci osećamo veliku nestašicu. Bilo bi najbolje da se nađe neko rešenje i u Vladi Srbije, i u Vladi Kosova”, poručuje Stanimirka.

Uvođenjem dodatnih taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH pokidana je i jedina spona između Prištine i Beograda koja je do sada dobro funkcionisala, a to je – zajednički biznis.Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

  • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023