Vesti
Društvo

Dobrotin: Voda se povukla, ostala materijalna šteta

Tokom vikenda zbog velike količine padavina u Dobrotinu i Gušterici došlo je do izlivanje reke Žegovke i kišnih kanala. Nakon povlačenja vode ostala velika materijalna šteta.
Dobrotin: Voda se povukla, ostala materijalna šteta
Stan u zgradi u Dobrotinu nakon poplava (Foto Kim)

Najkritičnija situacija bila je u Dobrotinu. Bile su poplavljene stambene zgrade koje se nalaze pored reke, kao i pojedina domaćinstva. Voda je prodrla u dvorišta, podrume, pomoćne objekte.

"U subotu nismo bili kući, otišli smo do mojih roditelja, kada smo se vratili videli smo vodu do mosta. Deca su ostala u kolima, imam četvoro dece, dve bebe. Ja sam se vratila da uzmem pelene i dokumenta, jedva sam uzela najosnovnije stvari. Izašla sam bosa sa zavrnutim nogavicama, jedva sam gazila po vodi, držala sam se za zid da me voda ne odnese", rekla je Dragana Ristić, koja živi sa suprugom i četvoro dece.

"Padala je kiša i samo što smo izašli voda je nadošla. Nismo mogli da izađemo. Ništa nismo uzeli, čak ni dokumenta, sve je otišlo. Šta ćemo da radimo sada, ne znam", kazala ja Dragomirka Simić koja u zgradama živi sa suprugom i ćerkom.

"Sve se desilo za nepunih pet minuta kada je naišla voda nisu mogli ni decu da izvuku. Do 1 sat posle ponoći, deca su bila ovde, kao miševi su se peli gore. Ovde je vidite sve potopljno. Materijalna šteta je celokupna, nemam šta da kažem", rekao je Zvonko Gudžić.

Voda se danas povukla, ali je za sobom ostavila veliku materijalnu štetu.

"Materijalna šteta je ogromna. Sve je uništeno, zamrzivači, nameštaj, sve. Komisija iz Opštine Gračanica je napravila zapisnik, videli su kakva je šteta. Šta će biti videćemo", kaže Goran Janićijević.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kaže da su ekipe za procenu štete na terenu te da će uskoro biti izrađen i izveštaj.

"Nadamo se da će u narednom periodu komisija za procenu štete izvršiti procenu. Za gradonačelnika radimo jedan kompletan izveštaj kako bi preko organizacija i nadležnih ministarstava pokušali da obezbedimo neku nadoknadu za ove ljude", kaže direktor Trajković.

Osim 12 stanova koji se nalaze u prizemlju zgrada, tokom vikenda je pod vodom bio veliki broj dvorišta i pomoćnih objekata.Ostale vesti

Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021