Vesti
Društvo

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu
Nenad Rašić i Andrej Trajković polažu kamen temeljac za izgradnju kuće (Foto Kim)

Vlada Trajković sa suprugom i troje dece živi u zajednici sa roditeljima.

„Meni ova kuća mnogo znači, hvala gospodinu Rašiću. Primam minimalnu naknadu od 20.000 dinara i od toga živimo“, rekao je Trajković.

Kamen temeljac je zajedno sa ministrom Rašićem položio Vladin otac, Andrej.

„Hvala ministru i ljudima koji su se okupili u mom dvorištu da nam pokažu radost. Mi smo najradosniji što su obećali da će nam praviti kuću“, kazao je on.

Trajkovići za sopstvene potrebe uzgajaju sitnu stoku i živinu.

Rašić: Kuće gotove do kraja avgusta

Ministarstvo za zajednice i povratak je u ovoj godini započelo izgradnju oko desetak kuća, a planirano je da do kraja ove godine novi dom dobije više od 40 porodica.

„Imamo rok do kraja juna, a dobitnike kuća smo zamolili da što pre pribave građevinske dozvole, da urade ono što je do njih, ukoliko ima fali dokumentacija. Mislim da ćemo do kraja juna započeti 31 kuću, dok ćemo u julu ubaciti građane iz rezervne liste. Sve kuće trebalo bi da budu izgrađene u toku jula, a završene, okvirno do kraja avgusta“, kazao je Rašić.

Povratak u urbane sredine na čekanju

Za najavljeni povratak u urbane sredine, prema Rašićevim rečima, ministarstvo trenutno nema dovoljno budžeta, ali se nada da će dodatnih dva miliona evra biti izdvojeno rebalansom.

„U ovom trenutku se ne zna da li će biti rebalansa. Ako ga bude bilo, ja ću insistirati na ovim zahtevima. Pojavila se još jedna ideja, pošto to jeste plan (urbani povratak), ali u ovom periodu nismo mogli da razvijemo sve tačke tog plana. Rekao sam da urbani provratak ne podrazumeva samo napraviti zgradu, već integraciju kroz društvo, školstvo, zdravstvo, tako da treba više elementata harmonizovati za to. Za sada smo bliže tome da to isplaniramo kako treba u budžetu za sledeću godinu, pa da krenemo od početka“, rekao je on.

Budući da je Ministarstvu za zajednice i povratak odobren dodatni budžet za ekonomsko osnaživanje nevećinskih zajednica, ministar Rašić je nedavno održao informativne sesije na kojime je građane u Gračanici, Ranilugu, Štrpcu, Prizrenu i Đakovici upoznao sa javnim pozivom koji je otvoren do 18 juna.Ostale vesti

Tvrdišić kaže da još nije dobio odluku o suspenziji

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić kazao je za Radio Kim da nije dobio odluku Radio televizije Kosova o suspenziji, te da ne želi ni da komentariše pisanje medija.

  • 30.09.2023
’’Venac’’ nastavlja sa školom folklora u Gračanici i Lapljem Selu
"Venčeva škola folklora" nastavlja sa radom, pa će sva zainteresovana deca starija od sedam godina moći će da se upišu u periodu od 3. do 31. oktobra.
  • 29.09.2023
Tuga i neizvesnost kod Mitrovčana: Ljudi treba da žive kao slobodna bića
Dešavanja na severu Kosova poslednjih dana nisu nikoga ostavila ravnodušnim, a građani sa kojima je razgovarao Radio Kosovska Mitrovica kažu da se osećaju tužno, zabrinuto, neizvesno, bez snage, bez volje.
  • 29.09.2023
Novinari svoje istraživačke priče koje ukazuju na korupciju treba da šalju i tužilaštvu

Iako se novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom suočavaju sa brojnim izazovima u svom radu, njihova uloga je izuzetno važna kad je u pitanju borba protiv korupcije i ni u jednom društvu ne može biti efikasne i efektivne borbe protiv korupcije bez medija, rekla je novinarka Klan Kosova Adriana Tači Mehmeti na konferenciji „Dekodiranje transparentnosti: redefinisanje kosovkog antikorupcijskog narativa“.

  • 29.09.2023
HO “Srpska solidarnost” obezbedila sveske i školski pribor đacima na Kosovu

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" je i ove godine, poput prethodnih šest, organizovala tradicionalnu akciju „Sveske solidarnosti“ sa ciljem da obezbedi sveske i školski pribor đacima na Kosovu.

  • 29.09.2023
Jeste li fleksitarijanac?
Fleksitarijanci su osobe koje se trude da jedu malo ili nimalo mesa ili ribe. Prema najnovijim istraživanjima, značajan procenat Nemaca spada upravo u tu kategoriju - 38 odsto, prema anketi urađenoj povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra.
  • 28.09.2023