"Dobar konobar može da zaradi više od doktora nauka"

U Gračanici je danas počeo drugi ciklus sedmodnevne obuke za konobare. Ovoga puta priliku da nauče sve tajne ovog posla imaju mladi ljude koji do sada nisu radili kao konobari.

Podeli ovaj članak sa:
  • Prvi dan obuke za konobare (Foto Kim)

Obuka za konobare koju organizuje Turistička organizacija Gračanice zamišljena je u dve faze. Prva je bila održana maja meseca i bila je namenjena onima koji već imaju određeno iskustvo u ovom poslu, dok je ova faza, koja je počela danas, namenjena mladim ljudima koji do sada nisu radili kao konobari.

Za sedmodnevnu obuku prijavilo se dvadeset mladih ljudi sa centralnog Kosova jer, kako kažu, žele da nauče sve tajne ovog posla koji je u svetu, ali i regionu dobro plaćen i veoma cenjen.

"Očekujem da steknem neko novo iskustvo koje će mi pomoći prilikom traženja posla. Ovo je jedan jako lep projekat koji može da pomogne mladim ljudima da postanu iskusni konobari", rekao nam je Milan Živić iz Gračanice.

"Prijavio sam se jer želim da saznam nešto više o ugostiteljstvu, jer što više zna, čovek više i vredi. Očekujem da naučim dosta toga", kazao je Slavko Ćirković iz Gračanice.

Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Iako tvrdi da je sedam dana sasvim dovoljno da se nauči dobar deo ovog posla, profesorka na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Banja Luci, Snježana Gagić, kaže da će rad sa mladim ljudim koji do sada nisu bili u prilici da rade kao konobar biti pravi izazov.

Tokom prvog dana obuke Gagićeva se trudila da na najbolji mogući način motiviše mlade polaznike i poručila im da dobar konobar može zaraditi više i od doktora nauka.

"U toku ovog ciklusa konobari će se upoznati sa samom strukom, pravilima ponašanja za konobare. Naučiće i kako izgleda tok uslužnog procesa, odnosno kako se konobar ponaša od momenta kada gost uđe u ugostiteljski objekat sve do trenutka dok ne izađe iz njega. Naučiće da gosta usluže na profesionalan način", kazala je Gagićeva.

Direktor Turističke organizacije Gračanica Boban Petrović kaže da je ona namenjena mladim ljudima koji su bez posla i koji žele da postanu dobri konobari.

Objašnjava da je ideja potekla od činjenice da u opštini Gračanica ne postoji škole za ugostitelje, a samim tim nema ni školovanih kadrova.

"Obrazovanje je svakako veoma bitno. Nama pored konobara fale i edukovani kuvari, recepcionari, hotelijeri, menadžeri i još mnogo turističkih struka koje je neophodno imati kako bi se turizam razvio u pravom smeru, kako bi usluga bila na zadovoljavajućem nivou i kako bi se gosti uvek vraćali", kazao je Petrović.

Zanimljivo je da se tokom oba ciklusa ovog kursa nije prijavila ni jedna žena. Obuku je prošla samo Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračanica.

"Pretpostavljam da to ima veze sa nekim kulturološkim pravilima, jer ’ženama nije mesto u kafani’. Međutim, ja bih ipak apelovala na sve žene i poručila im da ovaj posao jeste težak, ali sa druge strane, kao što većinu drugih poslova mogu da obavljaju žene, tako mogu i ovaj", tvrdi Gagićeva.

"Zbog konzervativnog razmišljanja nismo imali puno žena koje su se prijavile da pohađaju ovaj kurs. Znate da u ugostiteljskim objetktima ima vrlo malo žena koje rade kao konobarice. To je izuzetno bitno jer su žene lepše, znaju mnogo blje da privuku goste svojim osmehom i šarmom nego muškarci. Kod nas je to drugačije. Zbog tog tradicionalnog razmišljanja kod nas nema puno žena u struci konobara ali mi se nadamo da će ih biti više u nekom narednom periodu", kazao je Petrović.

Obuku konobara u Gračanici finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi organizacija Swisscontact u partnerstvu sa organizacijom Riinvest.

Poziv za sve zainteresovane bio je objavljen na društvenim mrežama i portalu poslovi.rtv.kim, koji je namenjen poslodavcima koji preko njega mogu da raspišu konkurse za slobodna radna mesta, ali i nezaposlenima kako bi se na jednom mestu informisali kome su potrebni radnici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane