Vesti
Društvo

Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć

Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Jedan od dva respiratora u KBC u Gračanici (Foto OG)

U opštini Gračanica svako selo ima svoj dom zdravlja ili ambulantu, dok u samom mestu, u teškim uslovima, radi Kliničko bolnički centar izmešten iz Prištine. Ova bolnica, u situaciji kada se Kosovo, kao i čitav svet, suočava sa pandemijom koronavirusa, za lečenje svojih pacijenata na raspolaganju ima samo dva respiratora. Ovu informaciju je na nedavnoj konferenciji za štampu potvrdio direktor KBC-a Bratislav Lazić.

Osim respiratora, bolnici nedostaju i drugi aparati i zaštitna oprema.

Direktor Odeljenja za zdravstvo u Opštini Gračanica Aleksandar Popović kazao je kratko za RTV Kim da u ovu opštinu do sada nije stigla nikakva međunarodna pomoć ali da će, ako se to desi, obavestiti javnost.

Slična je situacija i u susednoj opštini Novo Brdo. Tamošnji gradonačelnik Svetislav Ivanović ističe da pomoći međunarodne zajednice nema.

„Mere koje smo mi sami preduzeli su dezinfekcija svih objekata i institucija u koje ljudi dolaze. Obezbeđene su maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Ljudima koji imaju preko 65 godina je potrebno da obezbedimo higijenske paktete i pakete sa namirnicama. Što se tiče pomoći, imali smo donacije na lokalnom nivou, kao i od anonimnog donatora iz Mitrovice, dok od strane međunarodnih organizacija do sada nismo imali nikakvu donaciju“, tvrdi Ivanović za RTV Kim.

Predsednik Opštine Klokot Božidar Dejanović je za RTV Kim istako da je do sada pomoć stigla samo od Ministrstva za zajednice i povratak u i kosovskog Ministarstva zdravlja.

„Dobili smo oko 37 porodičnih paketa, podela će se vršiti tokom dana onima koja je najpotrebnija. Pored toga, pomoć smo dobili od Ministrastva zdravalja Kosova u vidu maski, rukavica i alkohola za dezinfekciju. Pomoć nam je pružila i Opština Gnjilane, takođe u zaštitnoj opremi od koronavirusa“, kazao je Dejanović.

U opštini Parteš-Pasjane radi bolnica po sistemu Republike Srbije. Predsednik ove lokalne samoupave Dragan Petković takođe ističe da pomoć u borbi protiv koronavirusa još nije stigla od međunarodnih institucija.

„Za sada nema još nikakve pomoći od strane međunarodne zajednice, osim onog što redovno dobijamo od strane Ministarstva zdravlja Kosova. Juče smo podigli određeni kontigent rukavica, zaštitih maski i određenih dezinfekcionih sredstva. Rekli su nam da će sledeće nedelje doći neka malo veća pomoć koja je dobijena sa strane. Videćemo u narednom periodu“, rekao je Petković za naš medij.

U opštini Štrpce ovih dana očekuju pomoć Ministarstva za zajednice i povratak, kaže zamenik gradonačelnika Ivica Tanasijević.

„Najavljena je pomoć Ministarstva za zajednice i povratak u vidu jednokratne pomoći za socijalno ugrožene povratničke porodice u Opštini Štrpce. Druge pomoći nije bilo“, istako je Tanasijević.

Tanasijević napominje da je za sada situacija sa koronavirusom stabilna, da nema prijavljenih slučajeva, a da se Krizni štab sastaje po potrebi. 

„Inspektrori su svakog dana na terenu, kontrolišu veće markete, ali i sve druge lokale i radnje da li poštuju zabranu, dezinfikuju se ulice i javni objekti“, rekao je on.

RTV Kim danima pokušava da dobije odgovor iz Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Prištini. Oficiru za vezu u SZO Sergeju Kojaku poslali smo više zvaničnih mejlova, ali odgovora još uvek nema.

Slično pitanje postavlili smo i predstavnicima Ambasade Sjedninjenih Američkih Država od kojih očekujemo odgovor.

Portparolka u Kancelariji EU Dinka Živalj je za Glas Amerike kazala da će “medicinsku opremu i materijal u vrednosti od 5 miliona evra kao donaciju EU nabaviti UNOPS, a isporučiće je Univerzitetskoj klinici u Prištini. Na Ministarstvu zdravlja je da raspodeli nabavku po čitavom Kosovu prema potrebama zdravstvenih centara”.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot je u nedavnom razgovoru sa kosovskim ministrom zdravlja Arberom Vitiom naglasio potrebu za saradnjom, posebno sa srpskom zajednicom, uz istovremeno zanemarivanje političke razlike u pogledu pristupa upravljanja situacijom sa koronavirusom na Kosovu.

 Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020