Vesti
Društvo

Đurić: Nema normalizacije dok se otimaju preduzeća

Šef Kancelarije za KiM  Marko Đurić, izjavio je da nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine dok traje, kako je rekao, "otimanje preduzeća" koja rade, a gradila su ih generacije.
Đurić: Nema normalizacije dok se otimaju preduzeća
Marko Đurić (Foto Novosti)

Prilikom radne posete Kosovskoj Mitrovici, Đurić je rekao da postoje pokušaji da se ta preduzeća "otmu i stave u proces likvidacije" što je, kako je rekao, vid pritiska na srpsku zajednicu.

"U narednom periodu iskoristićemo sve vidove institucionalnog pritiska.., uključujući i uslovljavanje razgovora o budućem učešću (Srba) u pokrajinskim institucijama, da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Naglasio je da želi da jedno od pitanja briselskog dijaloga bude pitanje imovine, a ukazao je da se ne može tolerisati da neko "koristi međuprostor" da "zauzimanjem i otimanjem imovine" vrši
dodatni pritisak na srpsku zajednicu.

Đurić je ocenio da je delatnost Kosovske agencije za privatizaciju štetna po normalizaciju odnosa i po procese na Kosovu.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici najavio izgradnju pešačke zone i Trga cara Lazara u neposrednoj blizini mosta na Ibru.

"Naša želja je da na osnovu odluke lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici i uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u narednih nekoliko meseci Kosovska Mitrovica dobije svoju ’Knez Mihajlovu ulicu’ koja će da bude na ponos celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima.

Direktor Kancelarije je danas posetio meštane naselja Brđani kojima je, kako je rekao, "preneo uveravanja da će sve aktivnosti lokalne samouprave i Vlade Srbije preko Kancelarije biti usmerene na jačanje vitalnosti srpske zajednice u Brđanima".Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021