Vesti
Društvo

Đurić: Nema normalizacije dok se otimaju preduzeća

Šef Kancelarije za KiM  Marko Đurić, izjavio je da nema normalizacije odnosa Beograda i Prištine dok traje, kako je rekao, "otimanje preduzeća" koja rade, a gradila su ih generacije.
Đurić: Nema normalizacije dok se otimaju preduzeća
Marko Đurić (Foto Novosti)

Prilikom radne posete Kosovskoj Mitrovici, Đurić je rekao da postoje pokušaji da se ta preduzeća "otmu i stave u proces likvidacije" što je, kako je rekao, vid pritiska na srpsku zajednicu.

"U narednom periodu iskoristićemo sve vidove institucionalnog pritiska.., uključujući i uslovljavanje razgovora o budućem učešću (Srba) u pokrajinskim institucijama, da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Naglasio je da želi da jedno od pitanja briselskog dijaloga bude pitanje imovine, a ukazao je da se ne može tolerisati da neko "koristi međuprostor" da "zauzimanjem i otimanjem imovine" vrši
dodatni pritisak na srpsku zajednicu.

Đurić je ocenio da je delatnost Kosovske agencije za privatizaciju štetna po normalizaciju odnosa i po procese na Kosovu.

Đurić je u Kosovskoj Mitrovici najavio izgradnju pešačke zone i Trga cara Lazara u neposrednoj blizini mosta na Ibru.

"Naša želja je da na osnovu odluke lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici i uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u narednih nekoliko meseci Kosovska Mitrovica dobije svoju ’Knez Mihajlovu ulicu’ koja će da bude na ponos celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima.

Direktor Kancelarije je danas posetio meštane naselja Brđani kojima je, kako je rekao, "preneo uveravanja da će sve aktivnosti lokalne samouprave i Vlade Srbije preko Kancelarije biti usmerene na jačanje vitalnosti srpske zajednice u Brđanima".Ostale vesti

Od ponedeljka se ukida mera samoizolacije i zabrana kretanja

Ministar zdravlja Armend Zemaj, najavio je danas ublažavanje mera u borbi protiv koronavirusa. Od ponedeljka 8. juna, građani koji uđu na Kosovo neće biti povrgnuti samoizolaciji, takođe, ukida se mera zabrane kretanja od 21 sat do pet časova ujutru, prenosi Koha.

  • 06.06.2020
Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg Sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020