Vesti
Društvo

Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić posetio je danas štand te kancelarije na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i pozvao sve građane Srbije da posete Kosovo.
Đurić: Najmanje 1.389 razloga da svaki Srbin poseti Kosovo
Marko Đurić na sajmu turizma (Foto Kancelarija za KiM)

Naveo je da postoji najmanje 1.389 razloga zbog kojih bi svaki Srbin trebalo da poseti Kosovo i pozvao ih da tu provedu makar jedan vikend u godini i obiđu Kosovsku Mitrovicu, Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Šar planinu, Brezovicu...

"Uveren sam u to da svaki naš covek kada ide na KiM, makar išao i prvi put u životu, zapravo se na KiM vraća i to je osećanje koje možete da razumete samo kada na KiM zaista i dođete. To je nešto zbog čega se i sam, svaki put kada ulazim na teritiriju KiM, osećam kao na kapijama Jerusalima" , rekao je Đurić.

Kako je rekao, ako 120.000 Srba može da živi na Kosovu onda i Srbi koji žive u drugim delovima naše zemlje mogu tamo da provedu makar jedan vikend u godini.

"Nije dovoljno samo reći da ste protiv nezavisnosti KiM. Nije dovoljno samo na rečima, deklarativno uskazati vašu podršku za naš narod na KiM. Potrebno je da zajedno učimo o istoriji, sadašnjosti, ali i budućnosti srpskog KiM", poručio je Đurić.

Istakao je da Srbija nastavlja da ulaže u srpske sredine na Kosovu i dodao da je razvoj tih sredina jedan od ključnih državnih i nacionalnih prioriteta Srbije.

"Realizujući plan predsednika Aleksandra Vučića ’Srbija 2025’ preobrazićemo srpske sredine na KiM i učiniti da ovih 1.389 razloga da posetite tu teritoriju bude i više i da naš narod na KiM vidi i oseti da ima iza sebe sedam miliona građana centralne Srbije, ali i sve naše ljude gde god da žive", dodao je Đurić.

U okviru programa na štandu Kancelarije prikazan je kratak film o prirodnim i turištičkim potencijalima Kosova, pevale su se kosovske pesme, a održan je i glumački performans simulacije viteških borbi.

Program je završen nastupom kulturno-umetničkog društva "Kopaonik" iz Leposavića.

Međunarodni sajam turizma, 42. po redu održava se pod sloganom "Put pod noge", a završava se sutra.Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020