Vesti
Društvo

Đorić: Trnovit put do svojih prava

Predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić rekla je u emisiji Slobodno srpski da “ljudi kojima je uzurpirana imovina na Kosovu prolaze težak put do ostvarivanja prava na svoju imovinu”. Smatra da su za to najodgovornije kosovske institucije i međunarodne organizacije.
Đorić: Trnovit put do svojih prava
Gordana Đorić (Foto Medija centar)

“Meni su na prvom mestu krivci međunarodne organizacije koje su tu da nadgledaju sprovođenje zakona, jer da se zakon poštuje i da se poštuje vladavina prava mi ne bismo imali probleme nego bi sistem funkcionisao kako treba i onda bi znali kome da se javimo i to bi normalno funkcionisalo na pravi način, ali to ne funkcioniše i posle dvadeset i više godina. Korupcija je na vrlo visokom nivou, a to znate i sami da ne možete korupciju ovako da dokažete ali možete kroz te predmete, zašto se neki predmeti brže završavaju, a zašto se neki odugovlače?”

Ona ističe da veliku odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

“Sigurno da i oni snose jedan veliki deo krivice što se ovo nije rešavalo na pravi način, sve ono što predstavlja problem svih sugrađana koji žive ovde, naročito srpske zajednice i nevećinskih zajednica”.

Đorićeva koja je ispred udruženja “Avenija” proteklih meseci pomagala Mariji Novaković da “oslobodi” svoj uzurpirani stan u Prištini, navela je da Marija hoće da se vrati u svoj rodni grad, ali da je sada na potezu Ministarstvo za zajednice i povratak, koje bi prema njenim rečima trebalo da opremi taj stan.

“Ministar Rakić je nama rekao da će oni kompletno da opreme Mariji Novaković stan i da će se postarati da njen povratak bude održiv”

Govoreći o nezaposlenosti Srba na Kosovu Đorićeva je navela da postoji mogućnost zapošljavanja, ne samo u “državnim institucijama, prosveti i zdravstvu”, već u mnogim drugim oblastima. Ona je podsetila da je na to ukazala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je 2018. godine razgovarao sa građanima u Lapljem Selu.

“Ja sam tada jasno predložila i projekti stoje u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, kako mogu da se reše mnoge stvari, da se otvore nova radna mesta, a ne da svi budu zaposleni u državnim institucijama, bolnicama, školstvu nego da sistemski pomognemo one ljude koji imaju nekretnine, zemljište, da zajednički sa firmama koje se nude ovde pokrenu nešto. Međutim, mora država da odvoji subvencije za te firme koje će ovde pokrenuti fabrike zajedno sa nama koji imamo zemljište, prostor, da pokrenemo proizvodnju i da tako otvaramo nova radna mesta, to sam tada predložila predsedniku. Da ne govorimo o predstavništvima firmi iz uže Srbije, Vojvodine koje mogu da otvore predstavništva u srpskim sredinama. Postoje ovde jako sposobni ljudi, privrednici koji mogu da potpuno jednako rade i ispune sve kriterijume kao što ispunjavaju albanske firme, ali jednostavno nema razumevanja, nema sluha i ponekad imam osećaj kao da svi zajedno jedva čekaju - ajde nećemo imati glavobolju, nek se isele što pre, jer vidite i sami da se stalno prodaje imovina, da je sve manje đaka po školama a političari baš ih briga, da li ovi lokalni naši ili ovi iz Beograda što odlaze toliki ljudi”, rekla je Gordana Đorić u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022