Vesti
Društvo

Đorić: Trnovit put do svojih prava

Predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić rekla je u emisiji Slobodno srpski da “ljudi kojima je uzurpirana imovina na Kosovu prolaze težak put do ostvarivanja prava na svoju imovinu”. Smatra da su za to najodgovornije kosovske institucije i međunarodne organizacije.
Đorić: Trnovit put do svojih prava
Gordana Đorić (Foto Medija centar)

“Meni su na prvom mestu krivci međunarodne organizacije koje su tu da nadgledaju sprovođenje zakona, jer da se zakon poštuje i da se poštuje vladavina prava mi ne bismo imali probleme nego bi sistem funkcionisao kako treba i onda bi znali kome da se javimo i to bi normalno funkcionisalo na pravi način, ali to ne funkcioniše i posle dvadeset i više godina. Korupcija je na vrlo visokom nivou, a to znate i sami da ne možete korupciju ovako da dokažete ali možete kroz te predmete, zašto se neki predmeti brže završavaju, a zašto se neki odugovlače?”

Ona ističe da veliku odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

“Sigurno da i oni snose jedan veliki deo krivice što se ovo nije rešavalo na pravi način, sve ono što predstavlja problem svih sugrađana koji žive ovde, naročito srpske zajednice i nevećinskih zajednica”.

Đorićeva koja je ispred udruženja “Avenija” proteklih meseci pomagala Mariji Novaković da “oslobodi” svoj uzurpirani stan u Prištini, navela je da Marija hoće da se vrati u svoj rodni grad, ali da je sada na potezu Ministarstvo za zajednice i povratak, koje bi prema njenim rečima trebalo da opremi taj stan.

“Ministar Rakić je nama rekao da će oni kompletno da opreme Mariji Novaković stan i da će se postarati da njen povratak bude održiv”

Govoreći o nezaposlenosti Srba na Kosovu Đorićeva je navela da postoji mogućnost zapošljavanja, ne samo u “državnim institucijama, prosveti i zdravstvu”, već u mnogim drugim oblastima. Ona je podsetila da je na to ukazala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je 2018. godine razgovarao sa građanima u Lapljem Selu.

“Ja sam tada jasno predložila i projekti stoje u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, kako mogu da se reše mnoge stvari, da se otvore nova radna mesta, a ne da svi budu zaposleni u državnim institucijama, bolnicama, školstvu nego da sistemski pomognemo one ljude koji imaju nekretnine, zemljište, da zajednički sa firmama koje se nude ovde pokrenu nešto. Međutim, mora država da odvoji subvencije za te firme koje će ovde pokrenuti fabrike zajedno sa nama koji imamo zemljište, prostor, da pokrenemo proizvodnju i da tako otvaramo nova radna mesta, to sam tada predložila predsedniku. Da ne govorimo o predstavništvima firmi iz uže Srbije, Vojvodine koje mogu da otvore predstavništva u srpskim sredinama. Postoje ovde jako sposobni ljudi, privrednici koji mogu da potpuno jednako rade i ispune sve kriterijume kao što ispunjavaju albanske firme, ali jednostavno nema razumevanja, nema sluha i ponekad imam osećaj kao da svi zajedno jedva čekaju - ajde nećemo imati glavobolju, nek se isele što pre, jer vidite i sami da se stalno prodaje imovina, da je sve manje đaka po školama a političari baš ih briga, da li ovi lokalni naši ili ovi iz Beograda što odlaze toliki ljudi”, rekla je Gordana Đorić u emisiji Slobodno srpski.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023