Vesti
Društvo

Đorđe Jevtić: Istinito, objektivno i hrabro - isplatilo se

Đorđe Jevtić, novinar koji je nagrađen za životno delo od strane Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže da je srećan i da se "napokon sve isplatilo".
Đorđe Jevtić: Istinito, objektivno i hrabro - isplatilo se
Đorđe Jevtić nakon prijema nagrade UNS-a u Beogradu (Foto UNS)

Pedesetogodišnji rad Đorđa Jevtića, nekadašnjeg dopisnika, a potom i šefa dopisništva Tanjuga sa Kosova, nagrađen je na 140. godišnjicu od osnivanja UNS-a.

"Zaista sam zahvalan UNS-u i žiriju koji su ocenili moj gotovo pedesetogodišnji rad. Napokon se sve to isplatilo. Ta naša profesija, za koju Miroslav Radoičić kaže da je profesija slasti i gorčine, napokon ovoga trenutka ima tu vrstu slasti. Mnogo gorčine je bilo, mnogo je napora bilo svih ovih prethodnih decenija, pogotovo u onom vremenu kada sam počinjao i radio za Tanjug. Zaista je veliko zadovoljstvo i velika satisfakcija, srećan sam zbog toga", kaže Jevtić u izjavi za RTV Kim.

Ova nagrada dolazi samo nekoliko dana nakon promocije najnovije Jevtićeve knjige.

"Ja sam satisfakciju doživeo i kao stvaralac. Izašla je knjiga, to je jedna od mojih osam knjiga, koliko sam ukupno napisao. Ovoga puta je to prikaz eseja "Svedočenja i tumačenja" za koji sam imao divnu promociju. Nekako se poklopilo da su jedna i druga nagrada došle jedna za drugom i puno mi je srce", dodao je on.

Jevtić poručuje kolegama koji izveštavaju sa Kosova da budu profesionalni i hrabri.

"Suština moje poruke je da treba biti iskren: prema sebi i prema profesiji, kao i prema svemu onome što nas okružuje. Ne treba preterivati, ne treba izmišljati, nego istinito, objektivno, i naravno, pravovremeno izveštavati. To je bila suština u agencijskom izveštavanju. Treba biti efikasan, ali treba voditi računa da svojim pisanjem ne povredite bilo koga drugog. Treba biti pomalo i hrabar, a da bi bio hrabar, čovek mora da ima određeno novinarsko obrazovanje. Ono se stiče ne samo radom, nego i čitanjem, saznavanjem, praćenjem događaja, da se punim životom živi taj posao, jer novinarstvo zahteva svakodnevno, danonoćno angažovanje, zaključio je Jevtić.

Pored Đorđa Jevtića, nagradu za životno delo na današnjoj svečanosti organizovanoj povodom dana UNS-a i 140 godina postojanja i rada drugog najstarijeg novinarskog udruženja u Evropi, dobila je i novinarka Anđelka Mali.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022