Vesti
Društvo

Đakovica: Raseljeni sa policijom na groblje

Raseljeni Srbi sa Kosova u pretnji kosovske policije stigli u Đakovicu, kako bi na zadušnice zapalili sveće na pravoslavnim grobljima u Piskotama i Petrovcu.
Đakovica: Raseljeni sa policijom na groblje
Groblje u Đakovici (Foto Kim)

Predstavnik Udruženja raseljenih iz Đakovice Đokica Stanojević, rekao je za agenciju Beta da je u Đakovicu stigao autobus sa oko 50 Srba i da su sa njima putovali predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva za povratak u Vladi Kosova.

Prema njegovim rečima, groblje u selu Piskote je zaraslo u travu da Srbi nisu mogli da pronađu grobove svojih predaka.

"Groblje je potpuno zaraslo, trava je toliko visoka da se grobna mesta uopšte ne vide, ljudi su očajni", kazao je Đokica Stanojević i dodao da "se niko nije potrudio da održava pravoslavna groblja - ni lokalna vlast ni vlada u Prištini".

Prema njegovim rečima, raseljni Srbi su rano jutros prisustvovali bogosluženju u manastiru Visoki Dečani, posle čega su krenuli put Đakovice.

Stanojević je za Betu kazao su do Đakovice došli bez ikakvih problema jer je bilo dogovoreno da im se obezbedi policijska pratnja koja je sa njima od administrativnog prelaza Jarinje.

On je kazao da se uoči Zadušnica javio veliki broj Srba, ali da je odlučeno iz bezbednosnih razloga da za Đakovicu krene samo jedan autobus.

"Bilo je kandidata za dva, tri autobusa i nadam se da će uskoro svi raseljeni Đakovičani moći normalno da obilaze svoj grad", rekao je on.

Raseljenim Đakovičanima bilo je zabranjeno da za prošle zadušnice, u februaru obiću groblja kao i manastir Uspenja presvete Bogorodice koji se nalazi u gradu.

Na loše odnose gradskih vlasti i raseljenih Srba posebno je uticalo i to što je prošle nedelje lokalna vlast srušila pet srpskih kuća što su obrazložili time da su kuće bile sklone padu i da se vlasnici kuća nisu odazvali pozivima pre rušenja.

Stanojević je podsetio da Srbi godinama, ali bezuspešno, zahtevaju od međunarodne zajednice i kosovskih institucija da im omoguće povratak na njihova ognjišta.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020