Vesti
Društvo

Đaci na severu Kosova ponovo u klupama

Posle tačno 34 dana, od kada je prvi put odložen polazak dece u škole, đaci u školama na severu Kosova konačno su danas seli u školske klupe. Istovremeno, grupa roditelja koja je prethodne dve nedelje protestovala zbog, kako su isticali da odluka da deca pohađaju časove onlajn nije imala nijedan validan  razlog, a potom i zbog produžavanja iste odluke na još dodatnih nedelju dana, danas je sa polaskom dece u školu završila svoje proteste.
Đaci na severu Kosova ponovo u klupama
Tehnička škola u severnom delu Kosovske Mitrovice (Foto Radio Mitrovica Sever)

Roditelji su se danas uputili u dve osnovne škole u Kosovskoj Mitrovici, kao i u kancelariju načelnika školske uprave za KiM, kako bi predali saopštenja o tome sa čime su se susretali tokom petnaestodnevnih protesta.

Saopštenje su potom zalepili na vratima ovih škola, u nadi da će ih pročitati oni koji, kako navode treba da ga pročitaju.

Roditelji podsećaju na to da je njihov jedini cilj bio da stvore uslove da deca počnu sa normalnim pohađanjem nastave, a da im je, sa druge strane, odgovoreno „bahatošću, neistinama i nepedagoškim ponašanjem“.

Ponavljaju da njihova namera nije bila da se svađaju i da na napadaju nastavno osoblje i čelnike škola, već samo da njihova deca dobiju pravo na normalno obrazovanje i okruženje.

„Nije nam bila namera da se sa njima raspravljamo, da ih napadamo, već samo da se borimo za decu, a što je na kraju trebala da bude i njihova obaveza“, kazao je jedan od roditelja.

Grupa „Roditelja i građana“ na kraju čestita đacima polazak u školu, sa nadom da će sve ove „igre“ i prepreke njihovom normalnom obrazovanju biti samo ružna, neponovljiva prošlost.Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022