Vesti
Društvo

Diskriminacija na konkursu za novinarske nagrade

Asocijacija novinara Kosova i UNKT raspisali su nedavno konkurs za nagrade za najbolju novinarsku priču o siromaštvu. Ovo priznanje se dodeljuje već 16 godina, a ove godine je uveden novi uslov - kandidati moraju biti članovi Asocijacije novinara Kosova. Novinari Darko Dimitrijević i Zorica Vorgučić smatraju da je nametanje ovog uslova diskriminacija novinara, posebno onih iz srpskih redakcija.
Diskriminacija na konkursu za novinarske nagrade
Kamere, ilustracija (Foto N1)

U poslednjem konkursu za „Najbolju novinarsku priču o siromaštvu“ koju su raspisali Asocijacija novinara Kosova i tim Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNKT) jedan od kriterijuma je i članstvo u pomenutom novinarskom udruženju.

Novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić kaže da joj je nakon što je poslala popunjeni obrazac za prijavu na konkurs, stigao odgovor iz Asocijacije novinara Kosova.

„Iz Asocijacije novinara Kosova su mi se zahvalili na poslatoj prijavi ali su naglasili da moram da popunim još jednu aplikaciju koja podrazumeva članstvo u Asocijaciji novinara Kosova. Naveli su da je upravo članstvo u ovom novinarskom udruženju, u kojem su članovi uglavnom novinari albanskih redakcija, kriterijum za učešće na konkursu za novinarsku nagradu“.

Članstvo u novinarskim udruženjima, bilo albanskom ili srpskom, do sada nije bio uslov ni na jednom konkursu za novinarske nagrade, pa ni ovom koji podržava UNKT.

Vorgučićeva kaže da je iznenađena ovakvim postavljanjem uslova. „Zaista sam se našla u čudu, posebno zbog činjenice da do sada to nije bio uslov. Smatram da je ovakav zahtev Asocijacije novinara Kosova i UNKT pogrešan i diskriminatorski, posebno prema novinarima srpskih redakcija jer, koliko znam, nijedan nije član pomenutog udruženja“.

Sličnog je mišljenja i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević koji je prošle godine bio član žirija za dodelu nagrade za najbolju priču o siromaštvu.

„Kao neko ko je prošle godine bio član žirija za dodelu novinarskih nagrada mogu da kažem da je taj konkurs postavljen na potpuno diskriminatorski način i najgore od svega je što takvu ideju podržava UNKT. Nije Asocijacija novinara Kosova jedino novinarsko udruženje na Kosovu i nisu svi novinari članovi te orgnaizacije, bilo da dolaze iz albanske ili srpske zajednice“, podseća urednik Radija Goraždevac i naglašava da prošle godine ovo nije bio uslov.

Dimitrijević takođe zamera i to što mu, kako tvrdi, kao članu žirija bilo omogućeno da ocenjuje samo radove novinara srpskih redakcija, a da za priče albanskih kolega nije imao pravo glasa.

„Nije bilo nikakvih uslova po pitanju članstva u bilo kojoj novinarskoj organizaciji. Međutim, imao sam utisak da nemam pravo da se mešam u ocenjivanje priča koje su pobedile u albanskoj zajednici. Osim što sam bio u manjini kada su bile u pitanju srpske priče, takođe nisam imao priliku da ocenjujem albanske priče“, kaže Dimitrijević.

Ističe da su „najbolje priče“ birane prema onome što na Kosovu promovišu organizacije Ujedinjenih nacija. „To je ključni problem u toj priči, a ovo sa članstvom je jedan od poslednjih presedana kada je u pitanju ova nagrada“.

Na pitanje RTV Kim: „Od kada je i zbog čega jedan od kriterijuma za prijavu na konkursu za najbolju novinarsku priču o siromaštvu, članstvo Asocijaciji novinara Kosova?“, iz ovog udruženja još uvek nije stigao odgovor.Ostale vesti

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022