Vesti
Društvo

Direktorka Kontakt Plusa među medijskim heroinama

Prema izboru portala Balkansmedia.org, direktorka Kontakt Plus radija Mirjana Milutinović jedna je od heroina koje svakodnevno ruše barijere, kroje nove norme medijskog delovanja i na taj način utiru put mlađim generacijama novinarki i medijskih radnica.
Direktorka Kontakt Plusa među medijskim heroinama
Ilustracija (Autorka Lejla Ahmedspahić, balkansmedia.org)

Portal Balkansmedia.org izabrao je i kroz kreativne ilustracije promovisao šest medijskih radnica sa Balkana, kako bi pokazao mlađim generacijama žena u medijima da nisu same, i da imaju podršku i temelje od kojih mogu da krenu.

Laskavu titulu “Heroine Balkana”, Mirjana Milutinović deli sa koleginicama: glavnom i odgovornom urednicom portala „Južne Vesti“ Gordanom Bjeletić, izvršnom direktorkom podgoričke televizije „Vijesti“ i „Daily Press“-a Marijanom Bojanić, glavnom i odgovornom urednicom i direktorkom „Oslobođenja“ u Bosni i Hercegovini Vildanom Selimbegović i glavnom urednicom online izdanja „Sloboden Pečat“ iz Severne Makedonije Anom Anastasovskom.

„Žene na Balkanu najčešće pronalazimo u ulozi novinarki, a veoma retko u ulogama direktorki, glavnih urednica, menadžerki i članica upravljačkih struktura medija. Želimo da vam predstavimo žene, koje hrabro, poput onih pre njih, brišu granice i kroje neke nove norme medijskog delovanja u regiji“, piše u saopštenju Balkansmedia povodom ove inicijative.

Balkansmedia ima posebno zadovoljstvo da se pohvali saradnjom sa sjajnim novinarkama, urednicama i direktorkama medija širom Balkana i u saradnji sa ilustratorkom Lejlom Ahemedspahić, kreirali smo šest ilustracija za šest neverovatnih medijskih radnica na Balkanu“, navodi se još u saopštenju Balkansmedia.

U narednih šest nedelja, na portalu Kontakt plusa biće prezentovane ilustrovane biografije ovih šest medijskih radnica.

Balkansmedia je USAID-ov Program pomoći medijima na Balkanu (BMAP), koji sprovode organizacije Internews i FHI 360. Cilj programa je jačanje održivosti medija, kroz podizanje kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnju kompetencija novinara, pružanje pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova.

U okviru ovog programa Kontakt Plus radio iz Kosovske Mitrovice uspešno je sproveo dva ciklusa serijala „Čuvari tradicije“ i projekat „Promocija ženskih prava na lokalnim medijima“.

Tehnički grantovi BMAP programa omogućili su Kontakt Plus radiju video-produkciju, pa su tako sadržaji iz projekta „Čuvari tradicije“, u kojem su promovisani kultura, tradicija i običaji zajednica koje žive na Kosovu, proizvedeni i promovisani u video-formatu, što je, kako navode, bio veliki iskorak za njih, izazov za osoblje, a pre svega, veliko osveženje za publiku, koja se angažuje kroz multimedijalne sadržaje.

Dodatno, kroz tehničke grantove Kontakt Plus je unapređen na polju digitalne sigurnosti i savremene opreme za proizvodnju i emitovanje programa.

Da se suoče sa novim medijskim formatima, ali i izazovima u menadžmentu i marketingu, osoblju Kontakt Plusa pomogli su treninzi koji su takođe organizovani kroz BMAP program, navode iz ovog medija.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022