Vesti
Društvo

Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Ilustracija (Printskrin JuTjub)

Kako izgleda život škola na centralnom Kosovu nakon pandemije Kovid 19, već nekoliko dana bezuspešno pokušava da sazna RTV Kim.

Ranije je bilo najavljeno da će u periodu od 1. do 15 juna u školske klupe moći da se vrate učenici koji žele da poprave ocene, kao i maturanti koji pripremaju završne ispite.

Međutim, kako izgleda taj povratak nismo uspeli da saznamo, pošto je nekoliko direktora obrazovnih ustanova na centralnog Kosova odbilo da javnosti pruži takve informacije.

Našoj redakciji su izjave odbili da daju direktor Elektrotehničke škole u Sušici Milan Dimitrijević, direktori osnovnih škola “Kralj Milutin” u Gračanici Vladimir Milkić i “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici Dragan Maksimović, rekavši nam da nemaju ovlašćenja i da “izjave može da da samo načelnica Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić”, a da njima to nije dozvoljeno.

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić je takođe odbila da pruži informacije o povratku učenika u školu, izgovorivši se “privatnim problemima”, dok na naše pozive nisu odgovorili ni direktori Medicinske i Saobraćajne škole u Gračanici, niti OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu.

Pokušali smo da dobijemo informaciju i od pomenute načelnice Jasmine Dedić, ali se na broj Školske uprave koji je istaknut na sajtu Ministarstva prosvete javlja privatno lice koje tvrdi da je to "pogrešan broj".

Pitanje, “zašto je direktorima škola na centralnom Kosovu zabranjeno da daju izjave medijima?”, poslali smo na zvanične adrese predstavnicima za odnose sa javnošću Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, ali i Školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.

Odgovor nismo dobili do objavljivanja vesti.Ostale vesti

Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020