Vesti
Društvo

Direktor RTK 2 se odrekao sina?

Prištinski Zeri objavio je tekst o nepotizmu na RTK2, u kome navodi da je direktor tog kanala Žarko Joksimović zaposlio više bliskih osoba uključujući sina, kuma, tetku, komšinicu i prijateljicu. Joksimović negirao da mu je kamerman Nemanja sin.
Direktor RTK 2 se odrekao sina?
"Preziva se isto kao i ja", Žarko Joksimović, direktor RTK2 (Foto KIM)

Autori teksta su telefonski kontaktirali direktora RTK 2, Žarka Joksimovića, koji je tom prilikom negirao da je zaposlio svog sina kao snimatelja na tom kanalu.

"To je apsolutna slučajnost što se Nemanja Joksimović preziva isto kao i ja", rekao je on, ne želeći više da priča o zapošljavanju po porodičnoj liniji na kanalu na kojem je direktor, navodi list.

Saradnici Žarka Joksimovića međutim tvrde - da je Nemanju uvek predstavljao kao sina, saznaje KIM radio. Članak "Zerija" prenosimo u celini.

Nepotizam zauzima i RTK 2

U nepotizam su zaronili i rukovodioci RTK 2, sledeći primer svojih kolega u RTK 1.

Kratko vreme bilo je dovoljno rukovodiocima RTK 2, namenjenom srpskoj zajednici na Kosovu, da zaposle članove uže porodice u televiziji koja se finansira iz državnog budžeta.

Ovaj kanal koji je počeo sa radom juna meseca prošle godine, otvorio je vrata rođacima menadžmenta, sledeći primer rukovodioca RTK 1.

Prema listi koju je obezbedio časopis “Zeri“, rukovodioci ovog kanala zaposlili su članove uže porodice “urednik veb stranice RTK 2 je Ivan Novaković, koji živi sa zamenicom generalnog direktora RTK Anamari Repić“, rečeno je novinarima.

Međutim, Repićeva na pitanje novinari časopisa “Zeri“ nije htela da komentariše da li živi sa urednikom Novakovićem. “Kao prvo ja živim sama. Za sva druga pitanja obratite se predstavnicima za medije RTK“, bio je njen kratak odgovor putem telefona.

Prema istom izvoru u RTK 2 se zaposlilo nekoliko osoba naredbom generalnog direktora RTK, Mentora Šalje, koji je početak rada ovog televizijskog kanala nazvao istorijskim korakom, s obzirom, kao što je on tada izjavio, da će [srpskoj] zajednici omogućiti integraciju.

Prema istom izvoru, u RTK 2 je zaposlena i Gordana Čolić, tetka direktora RTK 2 Žarka Joksimovića, diplomirana novinarka koja je u srodstvu sa Joksimovićem. “Takođe, snimatelj Nemanja Joksimović je sin šefa RTK 2, Žarka Joksimovića, dok je Nenad Filipović, šef tehnike (student) kum direktora ovog kanala“, naglašava izvor.

U vezi zapošljavanje na osnovu porodičnih veza na ovoj televiziji, novinar je kontaktirao putem telefona direktora RTK 2 Žarka Joksimovića, koji negira da je zaposlio svog sina kao snimatelja.

“To je apsolutna slučajnost što se Nemanja Joksimović preziva isto kao i ja“, rekao je on, ne želeći više da govori u vezi zapošljavanje na bazi porodičnih veza na televiziji kojom on rukovodi.

Novinarski izvor takođe iznosi da je na položaju urednika RTK 2 osoba koja nije visoko kvalifikovana. Aleksandra Jovanović je urednik sa srednjom školom, dok je Jelena Jovanović, tonska tehničarka, prva komšinica direktoru RTK 2 u selu Radevo.

Saznajemo da je na ovom kanalu svoj udeo u zapošljavanju iskoristio i generalni direktor Mentor Šalja, koji je zaposlio Iljira Jašarija i Bekima Morinu.

Izvori “Zerija“ navode da je Marija Milić, na položaju urednice jutarnjeg programa, višegodišnja prijateljica direktora RTK 2, dok je Ana Jorgić, arhivarka, supruga šefa za nabavku i tehniku na RTK 2, Aleksandra Bojanića. Tako je i Ivan Jorgić, koji se zaposlio kao šofer a sada vrši dužnost snimatelja, brat Ane Jorgić i prijatelj šefa tehnike.

Takođe se navodi da su Dejan Vukša i Vladimir Petrović koji rade na RTK 2, istovremeno zaposleni u srpskoj televiziji TV Most na severu [Kosova].

Šehu: RTK ne diskriminiše nikoga

Za službenike RTK je važno da na konkursu ispunjavaju uslove, za njih nije bitno da li je zaposleni u srodstvu sa visokim državnim službenicima.

“Na otvorenom javnom konkursu za radno mesto u RTK svako je imao pravo da konkuriše u skladu sa uslovima koje traži RTK na osnovu Zakona o zapošljavanju i pravilnika RTK“, izjavio je za novine “Zeri“ Besnik Šehu, službenik za odnose sa javnošću u RTK.

Prema njemu, aplikanti polažu pismeni i usmeni test i pored toga postoje komisije koje vrše procenu ko ispunjava a ko ne ispunjava uslove. Prema Šehuu, RTK ne vrši nikakvu diskriminaciju i nema pravo da poriče ničije pravo da konkuriše zato što je nečiji rod “kao što vi to kažete“.

Zamenica direktora RTK 2 Anamari Repić, je izjavila putem telefona da se zapošljavanje na RTK 2 odvijalo prema programskim potrebama, tehničko-tehnološkog početka emitovanja ovog kanala i na osnovu javnih konkursa za specifične programske potrebe.

"Skandali i korupcija u javnim institucijama se ne zaustavljaju"

Sa druge strane, poslanik Afrim Kasoli iz opozicijonog „Samoopredeljenja“, partije koja je više puta kritikovala menadžment javne televizije za pristrasnost u izveštavanju, uglavnom podržavajući partiju na vlasti i zapošljavanje na familijarnoj osnovi, rekao je za novine “Zeri“ da se skandali, koruptivne afere i korupcija u javnim institucijama ne zaustavljaju.

“A kao eklatantni primer ove degradirajuće logike, kao posledica lošeg menadžmenta mogu se navesti i poslednje otkrivanje skandalozne afere u državnoj Radio televiziji Kosovo. Ovi primeri kazuju da duh nepotizma sa političkom podrškom dominira već duže vreme u ovoj instituciji“, rekao je Kasoli.

Prema njemu, ove afere govore da u oblasti zapošljavanja ova logika [nepotizam] ostaje dominantna. “Takođe prema ovom aspektu državna Radio-televizija, osim što je pretvorena u produženu kancelariju Premijera i interesa vladajuće stranke, sada već možemo reći da je monstrum finansija i zapošljavanja klijentele“.

“Zapošljavanje, smeštaj i unapređivanje članova porodice Premijera, što se dešava u poslednje vreme, jasno pokazuje da se ova institucija pretvara u privatnu firmu i kao glavni cilj ima generisanje porodičnog prihoda iz ove televizije, a koje za to plaćaju platiše poreza na Kosovu“, istakao je Kasoli.

Činjenice

Časopis “Zeri“ dan ranije je objavio da je na poslednja dva konkursa javnog televizijskog emitera zaposlena sestra supruge (svastika) premijera Tačija, Nerdživana Grdžaliju, kao i sestra supruge Ganija Tačija (brata Hašima Tačija), Kaltrina Gaši. Nerdživana Grdžaliju je na početku radila u administraciji, a nakon samo dva meseca rada ona je prebačena u programsku šemu, čime je dobila i veći koeficijent plate.

[Autori: Ljumturije Bljakaj i Fadilj Sertoli; objavljeno u časopisu "Zeri" 1.3.2014. godine]

 

Napominjemo da je Radio KIM još pre šest meseci obrađivao temu nepotizma na prištinskom javnom servisu na srpskom jeziku, u istraživačkom serijalu "Slučaj - RTK 2", naročito u njegovom drugom nastavku.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021