Vesti
Društvo

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog obnove kuće Džafera Deve

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas pismo ambasadorima SAD, Nemačke, Izraela i Švedske i šefu Delegacije EU ocenivši da je namera obnove kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve pokušaj pomirenja zasnovan na izboru ličnosti čija su dela bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga i društvene kohezije, saopštio je taj muzej.

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog obnove kuće Džafera Deve
Kuća Džafera Deve u Južnoj Mitrovici (Foto AgronBeqiriPh, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons)

Ristić je naveo da očekuje da inspiratori i realizatori tog, do sada nezabeleženog slučaja obnove objekta koji se vezuje za jednog ratnog zločinca, obustave radove i odustanu od postupka koji izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti.

Istakao je da se tim postupkom otvoreno glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

"Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na Kosovu nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom, Muzej žrtava genocida smatra u najmanju ruku neprimerenim nameru privremenih vlasti u Prištini da obnovi Devinu kuću, posebno ukoliko je tim vlastima zaista stalo do dijaloga među zajednicama na Kosovu i njihove društvene kohezije".

Muzej žrtava genocida je pozvao vlasti u Prištini da jasno saopšte da li svojim upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca zapravo žele da saopšte da ratni zločini počinjeni nad Srbima, Romima, Jevrejima i drugim ne-Albancima na Kosovu tokom Drugog svetskog rata nisu zločini, "već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito i dalje nisu poželjni na tom području".Ostale vesti

Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija
Studenti više fakulteta večeras su sa protesta u centru Beograda najavili da će se zbog fracusko-nemačkog plana za Kosovo okupiti na blokadama državnih institucija, koje su za petak, 24. mart najavile parlamentarne stranke okupljene kao „Državotvorna opozicija“.
  • 21.03.2023
Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023