Vesti
Društvo

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra

Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Jalovište kod Leposavića (Foto RKP)

Na teren su, nakon incidenta 17.januara,kada je došlo do pucanja dela bedema oko jalovišta na kome se odlaže industrijski otpad flotacije Kopaonik-Leposavić i izlivanja otpadnih voda u reku Ibar, izašli stručnjaci Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i Nezavisne komisije za rude i minerale iz Prištine.

Iako je, nakon analize stanja, od strane nadležnih službi dozvoljen nastavak rada flotacije i odlaganje na deponiju, Dimkić ističe da su dodatne mere zaštite prioritet.

“Odluka menadžmenta je da, bez obzira na ove prve pozitivne izveštaje i dozvolu nadležnih za nastavak rada, izvršimo ojačanje brane, pogotovo zato što, sa aspekta proizvodnje, nije neophodno da odmah aktiviramo flotaciju. Pristupićemo, par dana, neophodnom remontu, koji se inače radi periodično, na svaka 2,3 meseca i nakon toga krenućemo sa normalnim proizvodnim aktivnostima. Za to vreme, radimo na dodatnom ojačavanju brane”, rekao je Dimkić na konferenciji za novinare u Leposaviću.

Prema njegovim rečima, uzorci vode za analizu, kako bi se utvrdio stepen zagađenosti, uzeti su sa desetak mesta tokom reke Ibar, od Kosovske Mitrovice do Leposavića, kao i na nekoliko mesta u opštini Raška.

Analizom od strane nadležne ekološke službe kombinata Trepča, kao i Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, utvrđeno je da isticanje otpadne vode sa jalovišta nije prouzrokovalo zagađenje Ibra.

“Juče su uzeti uzorci ispitivanja i u opštini Raška na nekoliko mesta i svi oni pokazuju da se ne radi ni o kakvom zagađenju prouzrokovanim ovim događajem. Ekološka služba RMHK Trepča je na osnovu dobijenih rezultata merenja i ispitivanja kvaliteta reke Ibar mišljenja da incident koji se desio 17. januara u Leposaviću, nije uticao na kvalitet vode reke Ibar. Ova služba je mišljenja da voda Ibra, može da se koristi u gradovima gde prolazi, u sve svrhe, kao i do sada – prečišćavanje vode za piće, navodnjavanje itd. i da ničim ne ugrožava zdravlje ljudi i životnu sredinu”, istakao je Dimkić.

Ove podatke naše ekološke službe Trepče, potvrđuju rezultati koje smo dobili od Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, koji su takođe radili analize vode nakon ovog događaja, dodao je direktor Trepče.

Jalovište na kome je došlo do incidenta moraće da prestane sa radom za 3 do 4 godine.

Prema Dimkićevim rečima, urađen je glavni projekat za novo jalovište koje je planirano da bude 2,3 km od postojećeg, a koje će moći da zadovolji potrebe Trepče za odlaganjem jalovinskog materijala u narednih nekoliko decenija ili više.

 Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021