Vesti
Društvo

Dijalog Beograda i Prištine: „Komšija, jesi li dobro“

„Hteli smo da pokažemo vlastima u Prištini i u Beogradu kako se mi porodice žrtava solidarišemo u želji da podstaknemo nadležne da pokrenu proces pronalaska nestalih, istakla je predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović u okviru okruglog stola ’Komšija, jesi li dobro’“.
Dijalog Beograda i Prištine: „Komšija, jesi li dobro“
Detalj sa okruglog stola ''Komšija, jesi li dobro?'' u Beogradu (Foto FoNet/Ana Paunković)

Udruženja porodica nestalih lica na Kosovu sarađuju kako bi ukazala na važnost dolaska do podataka o njihovim najbližim, a bez obzira na nacionalnost, ujedinjeni su u bolu i žele da istaknu međusobnu podršku.

Okrugli sto „Komšija, jesi li dobro“ je aktivnost albanaskih, spskih i ostalih porodica nestalih, čiji je cilj skretanje pažnje na ljude koji žive sami, a kojima je neophodna pomoć komšija i dobri odnosi bez obzira na etničku ili versku pripadnost, koju su, kako kažu, ranije imali.

Učesnici okruglog stola su istakli kako je neophodno da celo društvo, mediji, organizacije razumeju situaciju i pomognu da se poveća poverenje među ljudima, da se ističu primeri pozitivnih dobrosusedsnih odnosa kako bi ljudi mirnije i lakše živeli.

„Mnogo je pozitivnih primera u prošlosti, a ima ih i u sadašnjosti, gde je komšija komšiji pomogao i našao mu se kao rođeni brat. Želeli smo da uputimo na često zaboravljene i zapostavljene reči, a to su empatija, solidarnost i međusobna trolerancija“, rekla je Nataša Šćepanović.

Međutim, svi oni zajedno, apeluju da se vlasti na pravi način bave pitanjem nestalih lica, kako ne bi dodatno prolongirali njihovu patnju, a kako bi dalje živeli u miru.

Šćepanović je podsetila da je nedavno u Briselu potpisana Deklaracija o nestalima, ali da ih brine da taj dokument „ne bude, kao i do sada, samo mrtvo slovo na papiru“.

„Svedoci smo da su i do sada potpisivane dekalracije, sporazumi i protokoli, a da je malo toga primenjeno u praksi“, rekla je ona.

Šćepanovićeva je naglasila da porodice stradalih ne znaju sadržaj Deklaracije, niti da li postoje rokovi za ispunjenje određenih obaveza ili sankcije za stranu koja ne ispunjava ono što je potpisala.

Izveršni direktor Resursnog centra za nestale osobe u Prištini u Bajram Ćerkinaj je takođe rekao da je veoma važno da se istina o nestalima i stradalima sazna.

„Zašto se formira komisija za komisijom, podgrupa za podgrupom, kada ne znamo gde su nam članovi porodica. Dosta se zamagljuju stvari i zaboravljamo na sebe, a onda i na komšiju“, rekao je Ćerkinaj.

On je istakao da su političari ti koji stvaraju probleme, i naveo da su i mladi ujedinjeni kako bi nastavili da se bave ovim važnim pitanjem.

„Naši potomci su formirali odbor mladih i neće se zaustaviti nikad. Hajde da radimo zajedno zato što ne možemo ovako. Od koga? Od političara i međunarodne zajednice“, kazao je Ćerkinaj.

On je rekao i da su političari zloupotrebili dokumentaciju koju su porodice nestalih dostavile.

„Dve godine sam radio u Beogradu. Nisam nijednu lošu reč čuo od kolega. A sada, pokušavaju da mi nalepe razne stvari, zašto, da bi stagnirala politika, da bi nas i dalje držali u nezvesnosti. Pričajte jedni sa drugima, tako će nam biti lakše, da smo zajedno“, dodao je on.

Marinko Đurić iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika je takođe naglasio da je važno okrenuti se budućnosti i edukovati mlade da je uobičajeni život stao onog momenta kada su nemili događaji krenuli, „kad se zaboravilo da se komšiji kaže dobro jutro, da se da šereno jaje, a on nas baklavama i tulumbama počasti“.

U ime Resursnog centra za nestale, Nataša Božilović je istakla važnost uloge medija u procesu gradnje dobrih odnosa različitih zajednica i ocenila da su mediji glavna karika u lancu koji može da doprinese procesu poverenja među zajednicama, ali i da proizvede i prepreke jer učestuvjuju u kreiranju mišljenja većine.

„Bitno je da se, kad izveštavaju o ovoj temi, mediji stave u poziciju članova porodica i da izbegnu jednostrane narative, nepriznavanje žrtava sa obe strane, glorifikaciju ratnih zločinaca – sve su to prepreke na putu izgradnje poverenja među zajednicama“, zaključila je Božilović.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023