Vesti
Društvo

Devenport: Zajednički život je obaveza za budućnost

Ambasador misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport posetio je danas Prizren. U crkvi Svetog Đorđa, Devenport se sastao sa parohom prizrenskim, jerejem Jovanom Radićem, koji ga je upoznao sa životom srpske zajednice u ovom gradu, govorio o hramu, o ikoni Bogorodice Trojeručice prenete iz crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu i pokazao fotografije nastale nakon martovskog pogroma.
Devenport: Zajednički život je obaveza za budućnost
Ilustracija (Foto Radio Goraždevac)

Devenport je rekao da je prvi put imao priliku da vidi kako izgleda hram Svetog Đorđa.

"Prizren je vrlo važan grad jer ovde žive različite zajednice, i srpska i albanska i turska i romska i druge zajednice. To što se vidi u centru Prizrena, bio sam kod katoličkog sveštenika, sada u crkvi Svetog Djordja. Biću u prilici da se vidim takodje u džamiju Sinan Paša. Prizren je u nekom smislu simbol saradnje izmedju različitih zajednica, različitih vera. Mi smo tu da pomognemo i što se tiče saradnje i razvoja dobrih odnosa. Bio sam oduševljen time što sam imao priliku da vidim ovde hram Svetog Djordja", rekao je Devenport.

Na pitanje novinara da li ovde ima nade za sve narode i da li sve zajednice da mogu da žive zajedno, Devenport je odgovorio potvrdno.

"To je zadatak, to je budućnost. Postoji obaveza što se tiče budućnosti svih tih zajednica na Kosovu. Naš zadatak, moj zadatak lično je da podržimo sve napore da se to ostvari u budućnosti. To je ključ za uspeh za nove generacije i mlade ljude na Kosovu", zaključio je Devenport.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021