Vesti
Društvo

Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje

„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
Majkl Devenport (Foto Oebs)


Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine kojom je upućen poziv svim državama članicama da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Šef misije OEBS-a poručio je ovim povodom da je, s obzirom na to da su lokalni izbori za mesec dana, OEBS radio sa Centralnom izbornom komisijom na poboljšanju biračkih spiskova.

CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa, naznačio je.

„Ono što je bitno napomenuti je to da se 14 žena kandidovalo za predsednice opštine i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje građana 17. oktobra“, poručio je Devenport.

Naznačili su da se Svetski dan demokratije odnosi ujedno na slobodu novinara – da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i ohrabrujući žene u borbi protiv nasilja, koje je u porastu tokom pandemije kovid-19.

„Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i zalagala se za borbu protiv nasilja u porodici, kao i finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici“, dodao je šef misije OEBS-a.

Kazao je da mora da se čuje svačiji glas – ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, s ciljem boljitka svih zajednica i bolje predstavljanje institucija.

„Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucije za javnu bezbednost – da ojačaju rad policije i građana, pomoću kojeg bi se identifikovale bezbedonosne pretnje“, precizirali su iz OEBS-a.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022