Vesti
Društvo

Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje

„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
Majkl Devenport (Foto Oebs)


Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine kojom je upućen poziv svim državama članicama da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Šef misije OEBS-a poručio je ovim povodom da je, s obzirom na to da su lokalni izbori za mesec dana, OEBS radio sa Centralnom izbornom komisijom na poboljšanju biračkih spiskova.

CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa, naznačio je.

„Ono što je bitno napomenuti je to da se 14 žena kandidovalo za predsednice opštine i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje građana 17. oktobra“, poručio je Devenport.

Naznačili su da se Svetski dan demokratije odnosi ujedno na slobodu novinara – da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i ohrabrujući žene u borbi protiv nasilja, koje je u porastu tokom pandemije kovid-19.

„Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i zalagala se za borbu protiv nasilja u porodici, kao i finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici“, dodao je šef misije OEBS-a.

Kazao je da mora da se čuje svačiji glas – ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, s ciljem boljitka svih zajednica i bolje predstavljanje institucija.

„Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucije za javnu bezbednost – da ojačaju rad policije i građana, pomoću kojeg bi se identifikovale bezbedonosne pretnje“, precizirali su iz OEBS-a.Ostale vesti

Pomoć iz Beča za porodice u Novom Brdu
Porodice Miljković i Filimonović iz Novog Brda dobile su pomoć od Organizacije"Srpski centar" iz Beča.
  • 17.09.2021
Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021