Vesti
Društvo

Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje

„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
Majkl Devenport (Foto Oebs)


Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan demokratije uveden Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. godine kojom je upućen poziv svim državama članicama da na odgovarajući način daju svoj doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Šef misije OEBS-a poručio je ovim povodom da je, s obzirom na to da su lokalni izbori za mesec dana, OEBS radio sa Centralnom izbornom komisijom na poboljšanju biračkih spiskova.

CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa, naznačio je.

„Ono što je bitno napomenuti je to da se 14 žena kandidovalo za predsednice opštine i da je 1.938 žena kandidata za skupštine opština, koje se nadaju da će zadobiti poverenje građana 17. oktobra“, poručio je Devenport.

Naznačili su da se Svetski dan demokratije odnosi ujedno na slobodu novinara – da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i ohrabrujući žene u borbi protiv nasilja, koje je u porastu tokom pandemije kovid-19.

„Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i zalagala se za borbu protiv nasilja u porodici, kao i finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici“, dodao je šef misije OEBS-a.

Kazao je da mora da se čuje svačiji glas – ili na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, s ciljem boljitka svih zajednica i bolje predstavljanje institucija.

„Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucije za javnu bezbednost – da ojačaju rad policije i građana, pomoću kojeg bi se identifikovale bezbedonosne pretnje“, precizirali su iz OEBS-a.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022